Törölt nick Creative Commons License 2006.06.27 0 0 11699

 http://us.imdb.com/title/tt0311210/

 

 Ahogy elnézem, tényleg igaz történet. És el is felejtettem, hogy a doktornő magyar volt.

 

Porrá zúzott álmok (Out of the Ashes) (J, M, K, EF)

 

Amerikai játékfilm, 2002
Rendezte: Joseph Sargent
Forgatókönyv: Anne Meredith
Fényképezte: Donald M. Morgan
Zene: Charles Bernstein
Főszereplők: Christine Lahti, Johnathan Cake
Irodalom: Dr. Gisella Perl: Orvos voltam Auschwitzban
90 perc, színes

 

Tartalom – Gisella Perl szegedi orvosnőt 1944 nyarán a szegedi gettóból egész családjával együtt deportálják. Fia, férje, testvére, szülei, minden családtagja a táborba érkezést követően elpusztul. Orvosként, a náci hóhérok minden gaztettével szembesülve, túléli Auschwitzot, és Amerikába emigrál. Az állampolgárságról döntő esküdteket egy túlélő értesíti, hogy dr. Gisella Perl az egyik gyengélkedő orvosaként egyrészt terhes nők százain hajtott végre magzatelhajtást, másrészt tisztázatlan kapcsolatban állt dr. Mengelével, az auschwitzi koncentrációs tábor hírhedt orvosával, aki a szó legszorosabb értelmében véve élet és halál ura volt.

    A filmben a három esküdt kérdései nyomán idézi fel a doktornő a megrázó történetet. A frissen érkezett magyar női foglyok közül a német őrség és Mengele doktor pánik nélkül akarja kiválogatni és gyorsan megsemmisíteni a terhesen érkezett nőket. Gisella Perlt akaratán kívül használja fel a tábori vezetés arra, hogy meggyőzze a terhes anyákat arról, hogy a saját érdekükben önként menjenek egy terhesgondozó otthonba. Az anyák hallgatnak a magyar doktornő szavára, és felmennek az értük jövő vöröskeresztes teherautóra, amely rögtön a gázkamrákba viszi őket.
    Gisella Perlt fogolytársai döbbentik rá, hogy milyen szörnyű tömeggyilkossághoz asszisztált. Ekkor elhatározza, hogy minden terhes nőt rábeszél arra, hogy szabaduljon meg magzatától, mivel így megnő az esélye arra, hogy túlélje Auschwitzot, a holokauszt poklát. 1944 őszén-telén nem teljesen alaptalan az a remény, hogy a tábort vagy az oroszok, vagy a szövetségesek felszabadítják. Az esetleges túlélő nők kiheverve a rettenetes megpróbáltatásokat még szülhetnek újabb zsidó gyermekeket, és így meghiúsulhat a holokauszt lényege, a zsidó nép elpusztítása.
    A tábori kórházban minden gyógyszer és komolyabb orvosi műszer nélkül kell gyógyítani a zsidó orvosnőknek, kápók és minden emberi vonást elvesztett német katonanők felügyelete mellett. Gisella Perl a hozzá kerülő betegek között a túlélési esélyeket mérlegelve kénytelen „rangsorolni”, annak a betegnek helyet biztosítani, akit még meg lehet menteni. Ebből iszonyafftos konfliktusokat kénytelen megélni a doktornő. Olyan tettekre is rákényszerül, amely a hippokratészi eskü betűjének, szellemének megsértése, megtagadása. Amikor az esküdt bírákból álló bizottság tagjai kérdőre vonják azokért a tettekért, amelyekről ő maga is tudja, hogy normális viszonyok között megengedhetetlenek, az orvosi hivatással összeegyeztethetetlenek, az esküdtek arcába vágja, hogy csak az értheti meg tetteit, aki megélte Auschwitzot, a holokauszt borzalmát. Gisella Perl története azt példázza, hogy egy embertelen, ordas eszme által vezérelt világban milyen iszonyatos nehéz összeegyeztetni a fizikai túlélést az emberségre, a morális tisztaságra alapozott világ erkölcsi szabályrendszerével.
    Gisella Perlt az esküdtek nem találják bűnösnek, s megkapja az amerikai állampolgárságot. Az erkölcsi vád alól felmentik, ő maga azonban, noha tudja, hogy nők százait mentette meg, egy életen át nem tud szabadulni a saját és mások túlélése érdekében elkövetett borzalmak erkölcsi terhétől. Perl doktornő elhatározza, hogy további életét annak szenteli, hogy minél több szabad zsidó gyermek születhessen, s teljesedjen be a bibliai parancs. A film záró képsorában egy Amerikában élő, szegedről kivándorolt fiatal anya szülését vezeti le, akinek gyermekét ő vette el Auschwitzban, s mivel a magzat már életképes volt, ő ölte meg s tüntette el annak érdekében, hogy édesanyja túlélje a tábort.
    Gisella Perl hosszú életet élt, Amerikában és később Izraelben gyermekek ezreit segítette világra. A film címe azonban arra utal, hogy az egykori hippokratészi esküt letevő fiatal orvosnő életről és munkáról szőtt álmait – a megannyi világra segített gyermek élete ellenére – széttörte egy őrült, emberellenes eszme. (A filmismertetést Schüttler Tamás írta.)
Előzmény: morticia addams (11691)