Kebab darált bárányhúsból
A kebabhoz:
70dkg darált bárányhús
3 evőkanál beöblített, aprított friss korianderlevél
2 zöldhagyma, tisztítva, felaprítva
1-2 jalapeno paprika (vagy más hegyes erős paprika) megmosva, magjaitól megtisztítva, felaprítva
2 kávéskanál tisztított, felaprított gyömbér
2 gerezd fokhagyma, tisztítva, felaprítva
½ kávéskanál őrölt koriandermag
½ kávéskanál őrölt köménymag
½ kávéskanál őrölt fekete bors
¼ kávéskanál őrölt szerecsendió
durva szemcséjű só
A tálaláshoz:
1 kis fej lilahagyma vagy nagy mogyoróhagyma, tisztítva, nagyon vékonyra szelve.
cirtomgerezdek
korianderchutney
1, Egy nagy keverőtálban gyúrjuk össze a darált bárányhússal a korianderlevelet, a zöldhagymát, a jalapenót, a gyömbért, a fokhagymát, az őrölt koriandert, köményt, a borsot, a szerecsendiót és a sót, fejük le és tegyük a hűtőszekrénybe 1 órára.
2, Süssünk meg egy kis adag húst és kóstoljuk meg, hogy megfelelően fűszeres-e. Ha szükséges, adjunk hozzák még sót és borsot.
3, Kissé nedves kézzel a húskeveréket osszuk 4 részre és mindegyiket rakjuk fel egy-egy nyársra.
4, A sütés kezdetekor a két beburkolt téglát helyezzük át a forró rostélyra. Akasszuk rájuk a nyársakat és süssük a kebabot aranybarnára, oldalanként 4-6 perc alatt. Az elkészült kebab állaga- ha megérintjük - szilárd. Ha tégla híján közvetlenül a rostélyon akarjuk megsütni a kebabokat, egy drótkefével alaposan tisztítsuk meg a rostélyt, kenjük be bőségesen olajjal és csak ezután fektessük rá a nyársakat.
5, Mindig pitával fogjuk meg a kebabokat és így húzzuk le a nyársról.
Korianderchutney:
1 tömött csésze leöblített, friss korianderlevél
2 gerezd fokhagyma, tisztítva, aprítva
1-3 jalapeno paprika, megmosva, magjaitól megtisztítva és felaprítva ( az erős ízek kedvelői hagyják benne a magokat
3 evőkanál aprított dióbél
2 evőkanál tisztított, aprított vöröshagyma
¼ csésze citromlé (ízlés szerint több)
1 evőkanál olaj
1 kávéskanál durva szemcséjű só
½ kávéskanál durvára őrölt feket bors
½ kávéskanál cukor
Az összes hozzávalót pépesítsük robotgépben - közben néhányszor letisztítva a tartály falát -, szükség szerint 4-5 evőkanál vizet hozzáadva, hogy önthető mártást kapjunk. Ha szükséges, adjunk hozzá még sót, borsot vagy citromlevet. A chutneynak ízesnek pikánsnak kell lennie. Az elkészítését követő néhány órán belül fogyasztva a legjobb