krisztina0726 Creative Commons License 2006.06.27 0 0 158

Kebab darált bárányhúsból

 

 

A kebabhoz:

70dkg darált bárányhús

3 evőkanál beöblített, aprított friss korianderlevél

2 zöldhagyma, tisztítva, felaprítva

1-2 jalapeno paprika (vagy más hegyes erős paprika) megmosva, magjaitól megtisztítva, felaprítva

2 kávéskanál tisztított, felaprított gyömbér

2 gerezd fokhagyma, tisztítva, felaprítva

½ kávéskanál őrölt koriandermag

½ kávéskanál őrölt köménymag

½ kávéskanál őrölt fekete bors

¼ kávéskanál őrölt szerecsendió

durva szemcséjű só

A tálaláshoz:

1 kis fej lilahagyma vagy nagy mogyoróhagyma, tisztítva, nagyon vékonyra szelve.

cirtomgerezdek

korianderchutney

1, Egy nagy keverőtálban gyúrjuk össze a darált bárányhússal a korianderlevelet, a zöldhagymát, a jalapenót, a gyömbért, a fokhagymát, az őrölt koriandert, köményt, a borsot, a szerecsendiót és a sót, fejük le és tegyük a hűtőszekrénybe 1 órára.

2, Süssünk meg egy kis adag húst és kóstoljuk meg, hogy megfelelően fűszeres-e. Ha szükséges, adjunk hozzák még sót és borsot.

3, Kissé nedves kézzel a húskeveréket osszuk 4 részre és mindegyiket rakjuk fel egy-egy nyársra.

4, A sütés kezdetekor a két beburkolt téglát helyezzük át a forró rostélyra. Akasszuk rájuk a nyársakat és süssük a kebabot aranybarnára, oldalanként 4-6 perc alatt. Az elkészült kebab állaga- ha megérintjük - szilárd. Ha tégla híján közvetlenül a rostélyon akarjuk megsütni a kebabokat, egy drótkefével alaposan tisztítsuk meg a rostélyt, kenjük be bőségesen olajjal és csak ezután fektessük rá a nyársakat.

5, Mindig pitával fogjuk meg a kebabokat és így húzzuk le a nyársról.

Korianderchutney:

1 tömött csésze leöblített, friss korianderlevél

2 gerezd fokhagyma, tisztítva, aprítva

1-3 jalapeno paprika, megmosva, magjaitól megtisztítva és felaprítva ( az erős ízek kedvelői hagyják benne a magokat

3 evőkanál aprított dióbél

2 evőkanál tisztított, aprított vöröshagyma

¼ csésze citromlé (ízlés szerint több)

1 evőkanál olaj

1 kávéskanál durva szemcséjű só

½ kávéskanál durvára őrölt feket bors

½ kávéskanál cukor

Az összes hozzávalót pépesítsük robotgépben - közben néhányszor letisztítva a tartály falát -, szükség szerint 4-5 evőkanál vizet hozzáadva, hogy önthető mártást kapjunk. Ha szükséges, adjunk hozzá még sót, borsot vagy citromlevet. A chutneynak ízesnek pikánsnak kell lennie. Az elkészítését követő néhány órán belül fogyasztva a legjobb