kábelbúvár Creative Commons License 2006.06.27 0 0 857
Terrorizmussal gyanúsítják azt a lugosi férfit, akit a román hatóságok Buziás városában fogtak el, s aki Temesvárra igyekezett, hogy ott felrobbantsa magát, és kikényszerítse a román csapatok kivonását Irakból.

 

A férfinél egy házilagos készítésű szerkezetet találtak, amelynek része volt egy mobiltelefon, illetve két, gázzal teli palack. A román hatóságok szerint a férfi magát akarta a levegőbe repíteni a szerkezettel.

 

A férfit hétfő éjjel, a Temes megyei Buziás városában tartóztatták le. Az akcióban részt vettek a román titkosszolgálat, az SRI és DIICOT, vagyis a szervezett bűnözés és a terrorizmus elleni nyomozóügyészség munkatársai, a hotnews.ro internetes újság szerint.

 

Az ügyészek szerint a férfi Lugosról indult, és Temesvárra tartott, ahol egyedül próbálta végrehajtani az akciót. Állítólag a bánáti nagyváros központjában akarta felrobbantani magát, az általa bütykölt szerkezettel.

 

A 28 éves férfi letartóztatásakor elmondta, arra próbálta volna rákényszeríteni a román hatóságokat, hogy vonják vissza az ország csapatait Irakból.

A férfit terrorizmus vádjával tartóztatták le, és egész éjszaka kihallgatták, írja a hotnews.ro. A hatóságok időközben átkutatták a férfi lugosi lakását is, ahol CD-ket és egy számítógépet foglaltak le.

 

A hatóságok szerint a férfi áttért az iszlám hitre, és olyan nézeteket vallott, amelyek terrorcselekmények elkövetését ösztönözték benne. Az SRI és a DIICOT adatai szerint a lugosi férfi - akit régóta, legalább hónapok óta figylet a titkosszolgálat - kapcsolatot tartott fenn egy boszniai terrorhálózattal.

INDEX