Sáfrányos-citromos kebab
A húshoz és a páchoz:
70dkg báránycomb vagy lapocka
½ kávéskanál sáfrány
¼ csésze citromlé
2 darabka citromhéj (1-2 cm-es csíkok)
1 kávéskanál durva szemcséjű só, plusz a kebab ízesítéséhez
½ kávéskanál őrölt fekete bors, plusz a kebab ízesítéséhez
1 közepes fej vöröshagyma, aprítva
4 gerezd fokhagyma, tisztítva, aprítva
½ csésze extraszűz olívaolaj
2 babérlevél
Zöldfélék a nyársra:
1 nagy fej vöröshagyma, tisztítva
1 nagy piros színű édes paprika, megmosva
1 nagy édes zöldpaprika, megmosva
A sütőmártáshoz:
¼ kávéskanál sáfrány
1 evőkanál meleg víz
4 evőkanál vaj
2 evőkanál citromlé
őrölt fekete bors
1, Öblítsük le a húst folyó hideg víz alatt, papírtörlővel itassuk le róla a nedvességet. Vágjuk a húst 2-3 centiméteres élű kockákra. Ne távolítsunk el túl sok zsírt róla, mert ez fogja megóvni sülés közben a kiszáradástól.
2, Készítsük el a pácot. Ujjunk közt morzsoljuk a sáfrányt egy nagy keverőtálba, öntsük hozzá 1 evőkanál meleg vizet, majd hagyjuk állni 5 percig.
3, Adjuk hozzá a citromlevet és -héjat, ízesítsük egy kávéskanálnyi sóval, fél kávékanálnyi őrölt borssal, az aprított vöröshagymával és fokhagymával, majd keverjük, amíg a só feloldódik. Ekkor adjuk hozzá az olajat, a babérleveleket és a húskockákat. Rázogassuk az edényt, hogy a hozzávalók összekeveredjenek. Fedjük le a tálat, tegyük hűtőszekrénybe és hagyjuk pácolódni a húst legkevesebb 4 órán át, vagy akár másnapig - minél tovább pihen a pácban, annál ízletesebb lesz. Néhány óránként keverjük meg a húst, hogy a pác mindenütt egyenletesen érje.
4, Készítsük elő a zöldségféléket. Vágjuk a vöröshagymát 8 darabra, majd szedjük szét rétegekre. A paprika csumájáról vágjuk le a húsát és vagdaljuk a húskockákhoz hasonló méretű darabokra.
5, Készítsük el a sütőmártást. Ujjal morzsoljuk a sáfrányt egy kis keverőtálba, öntsünk hozzá vizet, majd hagyjuk állni 5 percig. Tegyük a vajat és a citromlevet egy kis serpenyőbe, öntsük fel a sáfrányos vízzel és hevítsük közepes lángon, amíg a vaj megolvad. Ízlés szerint ízesítsük őrölt borssal.
6, Négy nyársra, egyenletesen elosztva, húzzuk fel váltakozva a húskockákat, a hagyma- és paprikadarabokat. Tegyük a forró rostélyra és ízlés szerint süssük át a kebabot. Ha alig közepesre akarjuk, oldalanként 2-3 (összesen 8-12) perc szükséges. Sütés közben a kebabot bőségesen hintsük meg sóval, borssal és kenegessük a sáfrányos vajjal.