lopikula Creative Commons License 2006.06.26 0 0 39
Eltűnt a Bermuda háromszögben

Andrássy 47: 150 milliós vételár, meg ugyanennyi zsebbe?
2006. június 26. 12:10
Utolsó módosítás: 2006. június 26. 12:49

A budapesti Trieszt Café tulajdonosa, Losonczy Pál, amikor megtudta, hogy eladják az Andrássy út 47-et, amelyben kávézója működik, vételi ajánlatot tett le banki biztosítékkal a Terézvárosi Önkormányzat asztalára. Hivatalos választ nem kapott, de egy tisztességtelen ajánlatot igen. Tekintélyes emberek egy pazar vacsora közben megsúgták neki, 150-200 millióért akár övé lehet az egész ház. Feltéve, hogy ugyanennyit hozzátesz - egy aktatáskában.

Az Andrássy út 47. az Oktogon és a Liszt Ferenc tér sarkán áll. Réges régen felállványozták, ami a gyanútlan járókelőben azt az érzetet kelti, hogy már csak a szentlélek tartja a falakat. És valóban, a ház már három éve felkerült az önkormányzat kiárusítási listájára. A bérlőket tájékoztatták, hogy az épület életveszélyes, felújítására nincs pénze a kerületnek, ezért a házat eladják.

Megvan a vevő is: a belga Christian Polet tulajdonát képező Ennet Ingatlanfejlesztő Kft. Polet úrnak és nejének három önkormányzati lakása volt ebben a házban. Több százezer forint bérleti díjjal tartoztak ugyan a kerületnek, de minthogy "jelentős bérlők", Fürst György VI. kerületi gazdasági alpolgármester pályáztatás nélkül elfogadta a szerény 150 millió + ÁFA-s ajánlatukat a házra.

Polet a szerződéskötést megelőző napon kifizette az önkormányzatnak az elmaradt bérleti díjat. Ezután már nem volt akadály az üzletkötés előtt. Az önkormányzat testületi ülésén Lászay János önkormányzati képviselő még megpróbálkozott - néhány társával együtt - hogy levetesse a napirendről az Andrássy 47 eladását. Fürst György gazdasági alpolgármesterhez címezte szavait: „az, hogy te nagyon szeretnéd, nincs az indokok között”. Ám kisebbségben maradt, és az ügyletet a testület jóváhagyta.

Veszélyes, vagy mégsem?

Különös, hogy a kerületi vezetés még az eladás előtt kicseréltette az életveszélyesnek mondott épületben az összes közmű gerincvezetékét. Új vízvezetéket, elektromos kábeleket húztak be a házba, gázcsonkokat kötöttek be. Azóta Döbrentei Gábor igazságügyi ingatlanszakértő, aki az Alkotmánybíróságnak is készít szakvéleményeket, megvizsgálta a házat, és kiderítette, hogy messze nem életveszélyes. Mint szakvéleményében kifejtette, az állagromlás a kőműves szerkezeteket érinti s ez a látványt befolyásolja, de a ház valódi állapotához nincs köze.

A ház értékét ő egymilliárd forintra becsülte. Szerinte, ha az egymilliárdból levonjuk a felújításra fordítandó összeget, és figyelembe vesszük a ház lakott jellegét, úgy is mintegy 450 millió forintra tehető az Andrássy 47 jelenlegi értéke. Ezzel szemben a VI. kerület által megbízott Dollarland nevű cég nem egészen 139 millió forintra taksálja a házat.

Losonczy Pál és üzlettársa - mint a házban működő a Trieszt Café tulajdonosai- különös ajánlattal találkoztak, mikor a ház megvásárlásáról érdeklődtek. Egy elegáns belvárosi étterembe hívta őket vacsorára egy asztaltársaság, amelyik jó kapcsolatokat ápol az Erzsébetvárosi Önkormányzat felső vezetésével.

Egy (vagy két) tisztességtelen ajánlat

Mint Losonczy a hvg.hu-nak kifejtette: „négy éve még eladási tilalom volt a házon, mikor beindítottuk a kávézót. Több mint 150 millió forintot költöttünk rá, hogy olyan legyen, mint most. A vacsorán egy befolyásos egykori főrendőr és köre közölte velünk, hogy csak akkor tarthatjuk meg a kávézót, ha a házat megvesszük 150-200 millióért és még egyszer ennyi kenőpénzt is leteszünk. Nem hittem a fülemnek. Az ügyvédem tanácsára a társammal hivatalos vételi szándékot nyújtottunk be a kerülethez 250 millió forintra, banki háttérrel." Ekkor hivatalosan még nem volt a ház Cristian Pole cégének tulajdonában.

Losonczy folytatja: "Többszöri érdeklő-désünkre sem kaptunk semmilyen választ. Elmentünk hát Fürst Györgyhöz, aki sajnálkozva közölte velünk, hogy a ház elkelt. A pályáztatás pedig azért maradt el, mert olyan rossz állapotban van az épület, hogy annak értéke nem éri el a szükséges értékhatárt. (A VI. kerületben a pályáztatási limit 20 millió forint- a szerk.) Nála készségesebb volt Verók István polgármester, aki megadta Polet telefonszámát, hogy beszéljünk vele, és talán megegyezünk."

A belga vevővel azonban nem sikerült dülőre jutni. Előbb elzárkózott, majd felajánlotta, havi 15-20 ezer eurós bérleti díj fejében a Triesztesek kapnak valahol a házban egy 200 négyzetméteres üzlethelyiséget, amelyet "a házban tervezett luxuslakások színvonalának és építészeti jellegének megfelelően alakítanak ki és mint étterem üzemeltetik. Erre Losonczyék nem voltak vevők.

Per és patthelyzet?

A pórul járt vállalkozók ezek után pert indítottak a Polet-al kötött adásvételi szerződés visszavonására. Jaszkovics László, megbízott ügyvédjük precedens értékű ítéletet vár a Fővárosi Bíróságtól. Annak megállapítását kérik, hogy a két fél között létrejött szerződésbe jogosan beleszólhasson egy kívüálló, ám az ügylethez mégis szorosan kapcsolódó harmadik személy. „Ha a bíróság megállapítja a szerződés jogtalanságát, a ház visszaszáll az önkormányzatra" – nyilatkozott Jaszkovics László. A hvg.hu megkereste Christian Pole-t, aki megerősítette, hogy övé a Liszt Ferenc téri sarokház, de egyelőre nem akart bővebben nyilatkozni.

Vagy talán mégsem Polet a tulajdonos? A cégnyilvántartás szerint az Ennet Ingatlanfejlesztő Kft. idén áprilisban gazdát cserélt: 65 százalékos többségi tulajdont szerzett a cégben a Bermuda szigetén bejegyzett Lupines Limited. A Lupines tulajdonosairól Magyarországon hivatalos adat nincs.

Megkérdeztük Fürst Györgyöt, a VI. kerületi gazdasági ügyekkel foglalkozó alpolgármesterét is, hogy miért adták el potom 150 millióért a házat, pályáztatás nélkül. "A legjobb létező ajánlatról döntöttünk"- nyilatkozta lakonikusan Fürst.

Sipos Anett

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20060626andrassy47.aspx?s=hk