Törölt nick Creative Commons License 2006.06.21 0 0 53

Üdv.

 

A baalbeki építményeket tudtommal egyetlen civilizáció sem mondhatja magáénak. A görögök és a rómaiak csak a már meglévő alapokra építkeztek.

 

Az egyiptomiak valóban dolgoztak majdnem hasonló súlyú tárgyakkal.

A Szt. Péter Bazilika előtti tér közepén emelkedő egyiptomi obeliszk 25,5 m magas, és azt Egyiptomból hozták át a középkorban. A súlya 330 tonna körül van. Domenico Fontana mérnöki irányítása mellett állították fel, méghozzá 800 ember és 140 ló közreműködésével.

De Baalbeknál egy kiforrott technológia volt jelen – szerintem -, amely a történelmi idők hajnalán valamilyen módon biztosította a hatalmas monolitok kibányászását, egyenletes felszínre csiszolását, egy-két km-re elszállítását a kőbányából, illetve hézagmentes illesztését, meghatározott terv szerinti elrendezését. Ilyenfajta komplex technológia talán csak a gízai nagy piramisok építésénél volt jelen. De ugye ezekről a munkálatokról sem maradt fenn semmilyen dokumentum, ami leírná a munka mikéntjét és menetét.

 

Úgy tudom, korunk legmodernebb darui maximum 200 tonnás súlyt tudnak megemelni.

 

Csupán valamiféle prerómai megalomániás egyiptomi „mintás” istenkirály vallásos hevületének és a hatalom szimbólumai ösztökélő erejének tulajdonítani a baalbeki építményeket, szerintem nem jár közel az igazsághoz.

 

Előzmény: urál (52)