Tiger205 Creative Commons License 2006.06.16 0 0 93
Az 1968 augusztus 18-i  moszkvai értekezlettel párhuzamosan Grecsko marsall intézkedett mind az Északi,mind a Déli hadseregcsoport ismételt teljes harckészültségbe helyezésére. Augusztus 18-án délután Provalov vezérezredes tájékoztatta Czinege Lajos honvédelmi minisztert a kapott feladatoktól, amelyek értelmében a csapatoknak 19-én estig fel kell készülniük az akció azonnali végrehajtására.

A magyar honvédelmi miniszter elrendelte a légierők és a légvédelem kijelölt alakulatainak teljes készenlétbe helyezését. Augusztus 20-a a felkészülés, majd a besorolás feladataival telt el. Este az egységek a határtól való távolságuk függvényében kezdték meg a határra való felzárkózásukat. A hadosztály ezredei, a Határőrség közreműk ödésével, augusztus 21-én, közép-európai időszámítás szerint pontosan nulla órakor lépték át a csehszlovák határt. A Déli Hadseregcsoport harcálláspontját Pozsonyba helyezte át, ott dolgozott a magyar hadműveleti csoport is. A 8. gépkocsizó lövészhadosztály szervezetszerű ezredeiből a 8. harckocsiezred és a 20. tüzérezred békehelyőrségében maradt és a hadseregparancsnok parancsára a hadosztály átvette a 11. harckocsihadosztálytól a 31. harckocsiezredet és 22. tüzérezredet.

A hadosztály a csehszlovák határ átlépésekor Letkésnél, Ipolyságnál (.ahy) és alassagyarmatnál átkelt az Ipolyon. Harcfeladatát 14 óráig végrehajtotta. Ellenállásba

sehol sem ütközött. Birtokba vette a kijelölt városokat, községeket és a Déli Hadseregcsoport parancsnokának parancsa értelmében tíz helyőrséget hozott létre. A

kisebb városokat, falvakat, termelőszövetkezeteket folyamatos járőrözéssel ellenőrizték.

A helyőrségek:

1.) Nyitra (Nitra): 33. gépkocsizó lövészezred;

2.) Nagytapolcsány (Tapol’cany) (1. sz. körzet.): 63. gépkocsizó lövészezred;

3.) Szered (Sered) (2. sz. körzet.): 33. gépkocsizó lövészezred;

4.) Érsekújvár (Nové Zámky) (4. sz. körzet.): 63. gépkocsizó lövészezred;

5.) Léva (Levice) (5. sz. körzet) 31. harckocsiezred;

6.) Vágújhely (Nové Mesto nad Váhom): a 14. gépkocsizó lövészezred 1. gépkocsizó

lövészzászlóalja;

7.) Pöstyén (Pie.tany): a 14. gépkocsizó lövészezred 2. gépkocsizó lövészzászlóalja;

8.) Galbóc (Hlohovec): a 33. gépkocsizó lövészezred 3. gépkocsizó lövészzászlóalja;

9.) Nagykürtös (Vel’ky Krti.): a 31. harckocsiezred 1. Harckocsizászlóalja;

10.) Verebély (Vráble) (3. sz. körzet): hadosztály-hadtáp.

Augusztus 25-én a Déli Hadseregcsoport parancsnoka módosította, megnövelte a

hadosztály feladatát, megszállási körzetét nyugatra egészen a Kis.Kárpátok lábáig tolta

előre. A körzet mintegy 1500 km2-el lett nagyobb. Egy új helyőrséget is fel kellett

állítani Nagyszombatban (Trnava). Ezzel egyidőben bevonták a nagykürtösi helyőrséget.

A kialakult helyzetről Brezsnyev 1968. augusztus 24.26-án tárgyalt a Moszkvába

hurcolt csehszlovák vezetőkkel. A szovjet katonai vezetés komolyan tartott a

csehszlovák fegyveres erők felkelésétől. Számításaik szerint ennek a Dubček vezette

delegáció hazatérésekor kellett volna kirobbannia, ezért a megszálló erőket fölké-

szítették a csehszlovák katonai erők és a népi milicia lefegyverzésére. Az akció fedőneve

.Rózsafa. volt. A csehszlovák passzív ellenállás azonban hatásosabbnak bizonyult, mint

egy esetleges fegyveres felkelés.

A megnövekedett feladatok jelentősen meghaladták a hadosztály teljesítőképességét.

Ezért a vezérkari főnök első ütemben egy karhatalmi zászlóaljjal, majd az egri 6.

gépkocsizó lövészezreddel erősítette meg. Az egri ezred augusztus 25-én mozgósított,

majd hosszú menet után érkezett be Érsekújvár térségébe; a várost és környékét 27-én

vette át a 63. gépkocsizó lövészezredtől. A hadosztály belső átcsoportosítás után

kialakult új helyzete a továbbiakban egészen október végéig, a magyar erők hazatéréséig

nem változott

TGR

forrás:

PATAKY IVÁN

A MAGYAR NÉPHADSEREG KÖZREMŰKÖDÉSE CSEHSZLOVÁKIA 1968. ÉVI MEGSZÁLLÁSÁBAN