rosencrantzhu Creative Commons License 2006.06.15 0 0 2760
Holnap kicsit elfoglalt leszek, megnyitom hát az ülést.

Beidézném múlt havi zárógondolatomat: "a jegybank bizonyára most mutathatja ki utoljára döntésében transzparensen, miként is gondolkodik az inflációs veszélyről, hiszen egy hónap múlva bizonyára már áfa-emelésről és egyéb árindexet emelő intézkedésekről fogunk tudni. Na az is egy fura ülés lesz majd."

Ennek fényében néhány fontos kérdés, elsősorban a kamatemelés irányába mutató kockázatokkal:

1. a májusi infla-adat pocsék lett, és bár zömében ideiglesen hatásoktól, eléggé nyilvánvalónak tűnik, hogy a jegybank némileg optimistább volt az idei inflációs pályát illetően, mint a valóság. Csak egy gondolatkísérlet: ha egy új előrejelzés jövő év elejére 4,1%-os CPI-t mutatna ki az új intézkedések nélkül (vagy ennél kisebbet, de magas felfelé irányuló kockázatokkal), az azt jelentené, hogy a jegybank rosszul mérte fel a tendenciákat, és indokolatlanul laza monetáris kondíciókat tartott fent. (3±1%-os inflacél bukása.)

2. ennél is érdekesebb, hogy vajon az új intézkedések, amik 6% körüli szintre tolhatják fel az árindexet, mennyiben tekinthetők tartós hatásúnak?
A tb-járulék-emelés igen, az áfa-emelés nem, a keresletmegszorítás ellentétes irányú - szóval van bizonytalanság bőven. (A várakozásokról ne is beszéljünk.)

3. aztán itt van az az egyszerű tény, hogy vajon megengedheti-e magának egy magára valamit is adó jegybank, hogy amikor a 2,5 százalék alatti inflája mindenféle okokból triplázódik, akkor megvonja a vállát?

4. de ott van az is a serpenyő másik oldalán, hogy a mon pol megengedheti-e magának, hogy egy kellően erélyes kiigazító csomagra szigorítással válaszoljon, a szerkezetére hivatkozva. Vagyis: mennyiben tekinthető elinflálónak a csomag?

5. ha egy csomag szerkezete növekedési szempontból nyilvánvalóan szar, és ettől való félelmében a kormány nekiáll barom módra verbálisan gyengíteni a forintot, mert egyes idióták szerint ez majd jól megmenti a növekedést, akkor udvariatlan válasz-e, ha kamatemeléssel jelzi a tanács: ezt ő másképp gondolja?

6. itt egy SnP sokk is, amit akár le is lehetne reagálni, de közben azt is tudjuk, hogy csak a piac által már rég beárazott infokat tartalmazza.

7. erősödne-e a forint, ha jegybank jelezné egy emeléssel: no way?

Szóval érdekes ülés lesz, érdemes lesz figyelni a holnapi eseményeket, híreket is.
Kérem az ajánlatokat, ahol szükséges, ott az előrejelző és a normatív üzemmód transzparens jelölésével.