pocza_sz Creative Commons License 2006.06.09 0 0 93

Hello!

Most olvastam végig a topikot és egy két fura dolgot olvastam.

-Pl.: 8-as üveggel hegeszteni??!! A suliban a pajzsokban és itthon is 11-es üveg van. még szerencse, a lánghoz 10-es.) Vannak új "sisakok"/pajzsok amik automatikusan besötétednek az ív fényére, ha megszűnt akkor pedig átláthatóvá válik.

-A bki-nél (bevont eldás kézi ívheg.) a bevonat szerepe többek között ötvözés ill. salakképzés továbbá varratvédelem. Valóban nem a salak ötvöz, de a bevonat igen.

 

Az ívgyújtás nem tudom, h kinek mennyire okoz gondot? De a legegyszerűbb az ún. gyufa gyújtásos módszer. A pálcát úgy kell mozgatni, mint ha egy nagy gyufát akarnál meggyújtani, ezek után már csak arra kell ügyelni, h a pálca kb. 70-75 °-os szöget zárjon be a haladás irányával (tompavarratnál, vízszintes helyzetben).

 

Egy-két szó a bevonat típusokról:

A (savas)   : Vastag bevonatnál igen finom cseppes, mindkét pólusról hegeszthető, minden helyzetben közepesen lehet vele hegeszteni, melegrepedésre érzékeny.

R (rutilos)   : Minden áramnemmel, minden helyzetben jól hegeszthető, cseppátmenet durvától közepes cseppig. Pozíció hegesztésre, vékony lemezekhez. rosszul előkészített, nagy réseket tartalmazó hegesztett kötésekhez.

C (cellulóz) : Minden áramnemmel, minden helyzetben hegeszthető. Cseppátmenet közepes és finom. Alk.: különösen kényszerhelyzetben történő hegesztéshez

B (bázius)   : Egyenáram és fordított polaritáson. Minden helyzetben hegeszthető. Használat előtt 300°C on kiszárítani.

 

Cas/