Keszthely1 Creative Commons License 2006.05.30 0 0 10913
 

 

Tovább hűl a levegő. Az igazi őszi hangulatú időben kedden általában borult lesz az ég, eleinte délnyugaton, később országszerte számíthatunk újabb esőkre, záporokra. Közben fokozatosan erősödik, később viharossá fokozódik az északnyugati szél. Helyenként a 13 fokot sem éri el a hőmérséklet, ami 10-15 fokkal alacsonyabb az ilyenkor megszokottnál. Szerdán is hűvös, de naposabb idő várható.


Őszi napok Ajánlat Hidegtől és viharoktól szenved Európa
Nyár helyett orkán és sarkvidéki hideg
Hideg lesz a nyár eleje
Gondokat okozhat a sok eső
Újabb komoly érv a globális felmelegedés emberi eredete mellett
Energiák a földi zárt rendszerben
Önök küldték - időjárási képgaléria
Az [origo] Időjárás oldalai
Közép-Európa felhőzete
Országos pollenhelyzet
Képgaléria Olvasóink küldték

Különlegesen erős és tartós északi áramlás alakult ki kontinensünk nyugati és középső területei felett. Európa legnagyobb részére rázúdult a hideg, sarki levegő. A hőmérséklet nagy területen dél körül sem éri el a 15 fokot. Az Alpok 1500 méter feletti lejtőin jelentős havazások, hózáporok fordulnak elő. Ugyanakkor a Fekete-tenger partvidékén még igazi nyár honol. A legmelegebb Görögország, ahol a tengerparttól távolabb eső helyeken 30-35 fokig melegszik a levegő. A Kárpát-medence fölött vastag felhőzónák vonulnak, melyet felhőfilmünkön is nyomon követhetnek.

Kedden csak rövid időszakokra szakadozik fel a felhőzet, jobbára borult lesz az ég. Délnyugat felől elered az eső, mely délután az egész országra átterjed. Ismét jelentős mennyiségű csapadékra van kilátás. Fokozatosan megerősödik, a Dunántúlon viharossá fokozódik az északnyugati szél. A hőmérséklet csúcsértéke nyugaton 10, 14 fok között, keleten 15, 19 fok között alakul.

Hidegfronti hatásra készüljünk. A hosszú ideje tartó változékonyságban szervezetünk hozzászokott a frontátvonulásokhoz, így a tünetek is mérsékeltebben jelentkeznek. Az alacsony hőmérsékletek mellett az erősödő szél tovább csökkenti hőérzetünket. Kabátra, esernyőre szükségünk lesz.  A közlekedőket a nedves utak, és a délutántól egyre több helyen előforduló viharos széllökések teszik próbára.

Szerdán az északkeleti megyékben még további esőkre lehet számítani. Ugyanakkor délnyugat felől felszakadozik a felhőzet, és néhány órára kisüt a nap. Az eleinte viharos, orkán erejű lökésekkel kísért északnyugati szél fokozatosan mérséklődik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 13, 18 fok között alakul. A fronthatás fokozatosan megszűnik, szervezetünk felszabadul. A hűvös idő szervezetünk teljesítőképességére jó hatással van.

Csütörtökön nem érkezik meg a nyár. A meglehetősen hideg reggelt követően többórás napsütés melegíti a levegőt. Északon azonban időnként erősen megnövekszik a felhőzet, elszórtan eső, zápor még kialakulhat. Estétől pedig délen kezdődik felhősödés. Általában mérsékelt lesz a szél.  15, 19 fokra melegszik a levegő.

Pénteken északon néhány órára kisüt a nap. Dél felől közben újabb csapadékzóna éri el hazánkat. Az esőzés a nap végére északra is átterjed. A fokozatosan erősödő északkeleti szélben 15, 20 fokig melegszik a levegő. A hét végére a változékonyság és az erősebb felmelegedés lesz a jellemző. A napsütéses időszakok mellett ismét számíthatunk esőkre. Általában 20 fok felett tetőzik a hőmérséklet.

A kontinens nagy részén is hasonlóan rossz az időjárás, orkánszerű szelek pusztítanak.

A sok csapadék emeli a folyók vízszintjét, belvizet okoz és nehezíti a mezőgazdasági munkákat. Főként az északi országrészben okoz problémát a sáros, nehézgépekkel járhatatlan talaj, mely sok mezőgazdasági munkát ellehetetlenít. Néhol a sok csapadék a gyümölcsök károsodásával fenyeget. Az árvízveszély növekszik, jó rá időben készülni!