ikaljan Creative Commons License 2006.05.25 0 0 86

T hozzászólók.

 

Asszem a topic igencsak megmutatja, hogy jelenleg mi Európa legnagyobb problémája. Szóval számos hozzásban előjön, hogy Kína és az USa a jövőben hogyan alakítja a világpolitikát, a világgazdaságot és, hogy ki kit győz le, és kihez lenne érdemes dörgölőznünk.

 

Dehát basszus... ha már mi vagyunk az EU, akkor nem árt tisztáznunk, hogy jelenleg mi bonyolítjuk le a világ külkereskedelmi forgalmának nagy részét, ebben jelentős aktuvumunk van a többi nagy gazdasági térséggel szemben, tehát tán nekünk is lehet beleszólásunk a gazdasági élet alakulásába.

Ha az erőforrásoknál tartunk, ne feledjük, hogy mi vagyunk legközelebb a stratégiai olajtartalékokhoz, és a legfeljettebb térségek közül mi függünk legkevésbé a olajbehozataltól.

 

Persze az is igaz, hogymás térségeknek más előnyei vannak, tehát nem állítom,hogy az EU-nak komparatív előnye lenne, de azért eleve leírni azt a lehetőséget, hogy az Eu önálló tényezője lehet a globális gazdaság és politikai alakulásának,. elég nagy butaságra vall.

Illetve, ha eleve így állzunk hozzá a kérdéshez, akkor valóban nem sok jóra számíthatunk, és abban reménykedhetünk, hogy akihez éppen dörgölőzünk, az felül marad a globális versenyben.