zuglo_14 Creative Commons License 2006.05.23 0 0 875

Egy kis olvasni való:

 

 

http://www.nol.hu/cikk/404757/

 

Magyarország bocsánatkérést vár Budapesten bekérették a szlovák nagykövetet NOL • Népszabadság Online • 2006. május 22.

// <!-- // <![CDATA[ document.write(''); // ]]> // -->   Pozsony belvárosa, háttérben a Vár
Kép: NOL - Krumpli Béla A Külügyminisztériumba kérették Szlovákia budapesti nagykövetét, miután a hét végén Pozsonyban a szlovák rendőrség több magyar állampolgárt őrizetbe vett az idegenvezetési engedélyre vonatkozó jogszabály-, illetve egyéb szabálysértés gyanújával.

A külügyi tárca kétoldalú kapcsolatokat felügyelő helyettes államtitkára tájékoztatást és magyarázatot kért az ügyről a szlovák nagykövettől - közölte a minisztérium. A pozsonyi magyar nagykövet utasítást kapott, hogy a szlovák illetékeseknél hasonló céllal járjon el.

A hétvégén magyar állampolgárokat állított elő a pozsonyi rendőrség, mert egyikük sem tudott felmutatni olyan engedélyt, amely bármelyiküket idegenvezetői tevékenységre jogosítaná. A gyanútlan magyarokra, köztük Dr. Kelemen Endre Egészségügyi Szakközépiskola tanárára, Varga Jánosra egy helyi "idegenforgalmi revizor" szabadította rá a pozsonyi rendőröket.

Az intézkedés során a magyar királyok koronázásának helyszínéről, a Szent Márton Székesegyházból rángatták ki, majd tuszkolták rendőrautóba a gyanúsítottakat, köztük a diákjainak a koronázásokról mesélő szekszárdi történelemtanárt. Miután a gyanúsítottakat szirénázó járőrkocsival az őrsre szállították, ott a konzuli jogsegélyt nyújtó magyar diplomata megérkeztéig fogdába is zárták őket.

Szlovákiában az idegenvezetői jogosítványt 250 órás tanfolyam elvégzéséhez és szigorú szakvizsgához kötik.

A három magyar állampolgárt több órán keresztül hallgatta ki és tartotta fogdában a szlovák rendőrség. A pozsonyi magyar nagykövetség konzulja vasárnap a sértett magyar állampolgárok kérésére részt vett a kihallgatáson.

Nem volt jogalapja a rendőri fellépésnek

Nem volt jogalapja a magyar állampolgárságú személyek elleni szlovák rendőri fellépésnek, mert a pozsonyi önkormányzat egy ügyészi rendelkezés nyomán már két éve hatálytalanította azt a jogszabályt, amelynek alapján a szlovák rendőrök szombaton Pozsonyban előállítottak és fogdába zártak három magyar személyt - közölte a szlovák gazdasági tárca sajtóosztályának munkatársa hétfőn este a TA3 szlovák hírtelevízióban.
Pénzbírság szóba se jött

Egy szemtanú szerint nem közölték velük, pontosan miért kísérték be őket. Előzetes figyelmeztetés nélkül tették velük, amit tettek, s rögtön a rendőri előállítás eszközét választották. Holott ezt a szabálysértést akár pénzbírsággal is elintézhették volna a helyszínen - mondta szekszárdi az egyik tanártárs, Andorka Gábor.

Állítása szerint nem tudtak az európai uniós országokban érvényben lévő szigorú szabályozásról, amelynek értelmében engedély nélkül nem tarthat bárki idegenvezetést. Viszont nem tudja elfogadni, hogy kollégáját úgy kezelték, mintha hivatásszerűen végzett volna idegenvezetői munkát - tette hozzá.

"Ő nem idegenvezető volt, hanem egyszerű turista, aki ugyanúgy fizetett az útért, mint a csoport összes többi tagja. Ezzel az erővel egy apukát, aki a családjának magyaráz, is elvihettek volna" - fűzte hozzá Andorka.

A magyar diplomácia elfogadhatatlannak tartja

"A pozsonyi magyar nagykövetség jelentése alapján a Külügyminisztérium elfogadhatatlannak tartja a Pozsonyba látogató magyar turistákat ért súlyos incidenst, amely példa nélküli két szomszédos EU-tagállam viszonyában. A szlovák hatóságok képviselőinek fellépése aránytalan és eltúlzott" - jelentette be a Külügyminisztérium hétfőn.

Magyarország nem érdekelt abban, hogy a szombati pozsonyi incidens ügyét politikailag eszkalálja, de a történteket rendezni szeretné, közölte a kétoldalú kapcsolatokat felügyelő helyettes külügyi államtitkár.

- Azt kértem szlovák kollégámtól, fontolják meg, hogy az ügy kivizsgálása után a szlovák külügyminisztérium, vagy más erre illetékes hatóság kérjen bocsánatot a történtekért - jelentette ki Udvardi Iván.

"Ebben az esetben nem idegenvezetés történt: egy győri munkahelyi közösség, valamint egy szekszárdi iskolai közösség családtagokkal utazott Pozsonyba, ahol a Szent Márton dómban közülük egy-egy ember megosztotta ismereteit a többiekkel. Ezt elképesztő dolog hivatalos idegenvezetésnek minősíteni" - szögezte le a helyettes államtitkár. Hozzáfűzte: a rendőri intézkedés túlzott és aránytalan voltát a jogszabály esetleges megsértése sem indokolta volna. Szerinte különösen szokatlan ez az eljárás két szövetséges NATO- és EU-tagország, ráadásul egymással szomszédos állam között, és az is furcsa, hogy egy ilyen ügy egyáltalán előfordulhat demokratikus körülmények között.

Megsértődhetett a felügyelő

Egy másik magyar turistacsoport tagja, a jánossomorjai Abdai András is beszámolt a történtekről. Prospektusokkal és útikönyvekkel a kezükben álltak a Dóm téren, ahol a csoport tagjai éppen arról beszéltek egymással, mit lenne érdemes megnézniük. Ekkor lépett oda hozzájuk egy férfi, és több nyelvet keverve tiltakozni kezdett valami ellen, de ők nem értettek, hogy mi zavarja őt.

Nem akartak a férfivel huzakodni, ezért hátat fordítottak neki, és bementek a dómba. A szlovák férfi - akiről később kiderült, hogy turisztikai felügyelő - rövidesen már két szlovák rendőr társaságában jelent meg mellettük. Őt és egy másik társát a dómból rángatták ki, s aztán a rendőrségre szállították be őket.

"A társamat kommandós módra tuszkolták be a rendőrautóba" - mondta.

Abdai András hat órát töltött a rendőrségen, ahol kiderült, az a "bűne", hogy állítólag meglökte a felügyelőt. Ő ilyesmire nem emlékszik, inkább azt gyanítja, hogy a férfi azért sértődött meg rájuk, mert hátat fordítottak neki a téren, ezzel jelezve, hogy nem tudnak dűlőre jutni vele a nyelvi nehézségek miatt.