Gergo73 Creative Commons License 2006.05.22 0 0 1387

Szia Arnold10,

 

örülök, hogy megnézted a videófilmet! Azt a felvételt nem a barátom csinálta, hanem valaki más 1-2 évvel korábban. Az én barátom a saját fejlesztésű műszerével vizsgálja a kozmikus háttérsugárzást (a műszerről szólt a Princeton University-n szerzett fizikus doktori disszertációja is). Ettől függetlenül vannak vicces videófelvételek az oldalán, pl. hogy egy pohárnyi forró víz hóként esik le, amint kiönti a pohárból, vagy megcsodálhatod, miként repül (el és vissza) a saját készítésű bumerángja a déli sarkon. A tudósok már csak ilyen játékos emberek és nekik is fontos a kikapcsolódás.

A Naprendszerről készült rajzaidon a távolságok nem méretarányosak, mert akkor a rajz nem férne rá a rajzlapra (vagy pirinyónak kéne ábrázolni az összes égitestet, beleértve a Napot is). Hivatalos adatok szerint a Nap átmérője kb. 1.4 millió kilométer, távolsága a Földtől kb. 150 millió kilométer. Tehát durván 100-szor messzebb van a Nap a Földtől, mint amekkora a Nap átmérője. Ha veszel egy 10 centi átmérőjű almát és elviszed 10 méter (= 10 cm 100-szorosa) távolságra Tőled, kb. akkorának fog látszani, mint a Nap az égen. Próbáld csak ki!

Itt egy rendes méretarányos rajz, messze jobbra megtalálod a bolygókat (az oldal tetején levő linkek és a lenti görgetősáv segítenek a tájékozódásban).

 

Előzmény: Arnold10 (1381)