Arnold10 Creative Commons License 2006.05.22 0 0 1381

Szépnapokat!

kedves Gergő, megnéztem a sarkról készült filmfelvételt és nagyon tetszett! Ha én lehetnék ott, nem bohóckodással tölteném az időt a barátod helyében!

A film nézése közben eszembe jutott valami.


A felvételen a Nap nagysága a horizonthoz és a képkerethez képest akkora, mint itt Magyarországon szokott lenni. (a képen ezt láthatod)

 

 

 


De ha megnézünk  bizonyos képeket, illusztrációkat naprendszerünkről amit a NASA szokott kiadni, akkor nem értem a dolgot.

 


 

 

Hatalmas a Nap a kis Földhöz képest, és erre találtam egy másik jó képet is a http://www.astro.northwestern.edu/AspenW05/Press/SST_3.html

oldalról, ami a naprendszerünket ábrázolja a távolból. Azt mondják, a bolygók méretei így viszonyulnak egymáshoz. (Az astro.northwestern.edu oldalról nagyon jó minőségben is letölthető.)

 

Nagy és hatalmas a Nap a többi bolygóhoz képest. Gigantikus égitest, ami izzik a sötétben. A Föld emellett a nagy Nap mellett az a kicsi kis kék bolygó a közelben. Szinte eltűnik. Eltörpül!


Ekkora távolságból ilyen nagy a Nap, és ilyen kicsi a Föld.

Ha a képre közelítek, arra gondolok, hogy ha ilyen messze vagyok a Földtől, és ekkorának látszik a Nap, akkor a Földön állva mekkora lenne a Nap látványa?

 

Hisz minél inkább közelednék a Földhöz, a perspektíva értelmében egyre nagyobbnak kellene lennie a közeledő Napnak is! Még ennél is nagyobb lenne a Nap!
Hát mekkora ez a Nap?

Naprendszeremet ábrázoló rajzokon is akkorának szokták megjeleníteni a Napot, hogy ha elkezdenék a Föld felé közelíteni és leszállnék rá, akkor olyan hatalmas Napot kapnék, hogy a Földről nézve az egész eget beborítaná!

 

 

Előzmény: Gergo73 (1299)