Lacanist Creative Commons License 2006.05.19 0 0 186

Sziasztok!

 

A vérrög dolog: mint elmondtam, bőven kicsúszott az időablakból. Komoly hiba.

 

(Ezeket az alapvető dolgokat illet volna kiküszöbölni a filmben. Nagyon gyakran fordul elő vmelyik a két esetből:

1. Vmihez hihetetlenül későn kezdenek hozzá, amikor már mindegy: vérrög eltávolítás napok múlva. Komplett infarcerált szervben, ahol már minden irrverzibilis.

2. Az első pont egy változata: túl késői kezelés, illetőleg hiába van meg egy betegség, és az ellenszere is, ha a valóságban a túlélési ráta nagyon alacsony. Például: egy korábbi részben herpes encephalitis (agyvelőgyulladás) diagnózisa, és kezelése. Az egyik legsúlyosabb fertőzés, amit kapni lehet, a túlélési rátája kezelés mellett (!) 10-20 %, a maradandó károsodás (elbutulás, indítékszegénység, bénulások) valószínűsége túlélés esetén 70-80%. Persze betegünknek semmi baja nem lett. (Asszem az apáca volt.) Másik példa: a kanyaró okozta subacut panencephalitis a második részben a srác esetén. Mindenki örül, hogy rájöttek, jajj, de jó, adjuk az interferont. Valóban az egyetlen kezelési lehetőség, ám koárntsem olyan bíztatóak az eredmények, mint mondjuk a Hepatitis B vírus interferon terápiája esetén. Mondjuk ki: nem hatásos kezelés, csak egyelőre nincs jobb.)

 

Ráadásul doktoraink megint frankón intervenciós radiológiai feladatokat láttak el. :)

 

 

2. A gerincvelő esete: igen, egy időleges gyulladás elfedhet egy AV (arterio-venosus) malformatiot a gerincben, ahogy a filmben is mondták.

 

Csakhogy feltehetően ezt a beteget agyonvizsgálták (valószínűleg így történt, hiszen egy amyothrophiás lateral-sclerosis diagnózisa, amellyel kezelték, felér egy lassú halálos ítélettel, tehát nem kapkodnák el), akkor végezhettek volna rajta egy MRA-t (MR angiographia), ami ugyanúgy MR géppel történik, és ordít rajta egy AV malformatio, hiszen az MRA az ereket "festi" meg egy kontrasztanyaggal, az AV malformatio meg egy gyönyörű érgombolyagként látszódott volna (tényleg, mint egy pamutgomobolyag, vagy mint egy rakás összagubancolódott hajszál). Nem lett volna óriási, szemet kibökő, (mivel a gerincvelő eleve vékonyka), de látszódott volna, főleg mivel a gerincét vizsgálták.

 

 

3. Hosue a saját Occam borotvája elméletének mond ellent (ami egy korábbi részben olyan sikeres volt számára), amikor több különböző tünetet több egyidejű betegség tüneteinek titulál.

 

 

4. A Wegener granulomatosis, ha még tüdőtünetekkel is jár, bazinagy granulómák formájában ordít egy mellkasröntgenről. Pedig House nagyon sokáig ennek titulálta a kórképet.

 

 

5. Azonnali műtétek sehol sem ritkák. Sürgős eset kell hozzá. Ilyenkor bizony nem sokat tökölnek egy operációval. Gyors aneszteziológiai előkészítés, és bevágják a műtőbe.

De egy DNS teszt átfutása tényleg napokat vesz igénybe ha gyorsak. :)