halkergető Creative Commons License 2006.05.19 0 0 50

Nem tudom, ott hogy működött. Nálunk - Solt és Kalocsa között - nem is nagyon volt jelen a katasztrófavédelem. A polgármester, meg a hivatal, meg 1-2 vízügyes szépen levezényelték a műveletet, a falu népessége, főleg a fiatalabb korosztály, meg a helyi cégek és maszekok gépei dolgoztak. Az ú.n. "nyári gáton" vagy kisgáton sem jött át a víz, erősíteni, meg buzgározni persze kellett.

 

A kommunikációs eszközökben elhangzó előrejelzés tényleg elég pocsék volt, mondtak, írtak mindenféle adatot. De aki a víz mellett él, és oda is figyel rá - ilyen pedig minden településen van, pl. néhány halkergető - az a felső szakaszok vízállás értékeiből nagyon jó közelítéssel meg tudja mondani, hogy náluk mi várható, kb. 2 napra előre. Nekem pl. egész jól bejött a "HYDROINFO" nevű weblap, én azt néztem, és szinte centire bejött, hogy a tanyámban mennyi víz lesz.

 

Öreg tanyák itt is vannak, amelyik olyan helyen van, az minden víznél menthetetlen.

 

Az nagy pech, hogy most 4 év alatt volt 2 nagyvíz. Lehet, hogy megint nem lesz 35 évig. (A vízügyesek ugyan minden évre árvizet jósolnak, de hát ez érthető, ez az érdekük, mert ez alapján mndig számítanak némi többlet forrásra.)

 

Előzmény: Fuly (27)