Miki69 Creative Commons License 2006.05.18 0 0 6
Sziasztok!

Én gyermekkoromban az Újhegyin laktam (1976-1986), 5 év angyalföld után ismét kőbányai lettem, de az óhegyi lakótelepen a 4 emeletesekben. Tavaly elköltöztem Budapestről, egy családi házat építettünk.
Azt mindenesetre le kell szögezni, hogy óriási változás ment végbe az utóbbi 15-20 évben, méghozzá igencsak negatív irányba. Mire gondolok? Annak idején az Újhegyin (melyet Óhegyen kicsit lenéznek és szörnyűnek tartanak), jóval élhetőbb volt a környezet, nem volt jellemző a közterületek rombolása, és valahogy az emberek is normálisabbak voltak mint ma. Lehetett éjjel nyáron nyitott ablak mellett aludni, csönd volt. Most is járok sokszor arrafelé, és néha igencsak kiakadok a mindenütt ott tanyázó bandériumok őrjöngő hangoskodásán. De nincs ez máshogy Óhegyen sem. Az elköltözésünk egyik motivációja volt, az ablakunk ekőtti nyári dzsembori. Egy tucat fiatal nap mint nap ott mulatott késő éjjelig. Iszonyú dühös voltam, nem lehetett nyitott ablak mellett aludni (30°C), pedig másnap munkába kellett menni. Ha szólok nekik biztosan várható a "bosszú" (egy ismerősnek hasonló eset után összekarcolták az autóját).
Mindazonáltal Óhegy sokkal zöldebb, és jóval kisebb a népsűrűség. De az emberekben végbement negatív változások miatt nagyon nehézkessé vált a társasházi élet, ahol mindenkinek egy kicsit gondolni kéne arra, hogy nem egyedül lakik egy panelházban. Divat lett a szarok bele hozzáállás.

Ami viszont Újhegyen jobb, az az ellátás, és az üzletek nagy száma. Óhegyen volt a közelben két kis CBA és slussz. Néha messzebbre kellett mennem ha valamit nem kaptam meg.
Ja, és mintha Óhegyen jobban költenének a társasházak az állagmegóvásra, felújításra. Szinte minden 4 emeletesben volt az ottlakásom alatt valamilyen komolyabb munka. Teljes hőszigetelés (dryvitozás), teljes tetőszigetelés komplett cseréje, lépcsőházak teljeskörű felújítása. Stb... Szóval látszik a lépcsőházak belsején (és szagán) is.
Azt tudom, hogy nagyon nagy fejlődés előtt áll egész kőbánya. A volt szemétbánya helyén hatalmas park lesz, a Mázsa téren meg állítólag két több tíz emeletes toronyház lesz teljeskörű környezetmegújítással, átépítéssel. (Mondjuk rá is fér!)
Ennyi jutott eszembe.