Törölt nick Creative Commons License 2006.05.18 0 0 1404

Felső fogmedernél, kb az orr szélénél van egy idegpont, ahol az idegek 'kijönnek' a belső részéből a koponyának (tudom, hülyén hangzik, de ha koponyacsontot nézel látszik is a lyuk), ott nagyon érzékeny az ember. Viszont, nagyon veszélyes is oda támadni, gondolom nem kell mondanom hogy egy felső fogsorba lecsúszott ütés akár még izületi szinten is tud sérülést okozni.

 

Szvsz egyébként önvédelmi szempontból a szentháromság: torok, orr, here. Ha már az utcai önvédelem fórumon vagyunk, akkor a hozzáállást is ehhez igazítsuk, persze edzésen, gyakorlás közben szándékosan az ember nem üt torokra. (Mellesleg pont egy hete kaptam egyet, véletlenül, igencsak kontrollált körülmények között: határozottan nem volt kellemes.)

 

Egyébként az alsó fogmeder is igen kellemes támadási pont, az állcsúcs feletti részen is idegpont van. A fejen még nagyon fontos és hatékony az oldalső állkapocs-csont is: hamar törik, könnyen sérül, és nem okoz olyan sérülést a támadónak, mint pl a homlok vagy állcsúcs (asszem pont a múltkori edzésen éppen erről volt szó).

 

Ha kevésbé akar valaki gonosz lenni: szegycsont, persze csak szabadkézzel. Ez az a hely, amire senki nem tud edzeni, legyen akármekkora mellizma, a csont majdhogynem szabadon elérhető. Egy jobban megindított ütés, behúzott ujjakkal iszonyat fájdalmas tud lenni.

Ugyancsak sokak által elhanyagolt a gyomorszáj: egy jól idított, oldalsó kilépéssel összekötött felütés (fontos hogy felfelé menjen az erővonal) szinte bárkit földre visz, személyes tapasztalat szerint nálam 30-40 kilóval nehezebb embereket letérdeltettem így... persze én is jártam hasonlóan. Ezért (is) fontos a gyomor védése könyökkel.....

Előzmény: kagabor (1401)