Mr_Fusion Creative Commons License 2006.05.18 0 0 113

Ezek legjobb esetben is csak is csak erős belemagyarázások egy-egy hasonló jellemzőre alapozva, semmi valós párhuzamot nem látok.

 

Trantor: egy bolygó, ahol az urbanizáció olyan magas fokú lett, hogy a városok egyszer csak összeértek, ráadásul bizonyos praktikussági okokból tetőt éptettek föléjük, történetesen fémből; ezért titulálják fémbolygónak, de nem az.

Halálcsillag: egy bolygóromboló fegyver, és az azt ellátó reaktorrendszer köré épített mesterséges bolygó, elsődleges feladata a Birodalom hatalmának demonstrálása a megfélemlítés egy végletes eszközével. Fémből van, miből lenne?

 

Kereskedővilágok: azösszeomlás után az (Első) Alapítványnak dolgozó bolygók gyűjtőneve, elsődleges feladatuk az összemolás előtti technika újból elterjesztése annak érdekében, hogy az emberiség minél hamarabb felemelkedhessen.

Han Solo: csempész, effektíve bűnöző, csak a saját hasznát tartja szem előtt; ráadásul egyedül van, nem egy naprendszerekre kiterjedő szervezet képviselője.

(Akkor már inkább a Kereskedelmi Tanács, vagy mifene, aminek a robothadserege volt, de ők meg csak sima kereskedők voltak, semmi világmegváltó háttérküldetés.)

 

Pszichohisztorikusok: nagy embertömegek viselkedését statisztikai eljárásokkal előre jelezni igyekvő tudósok, akik a negatív kimenetelű szimulációkat látva belekezdenek egy tervbe, ami talán enyhítheti majd egy elkerülhetetlen összeomlás utóhatásait.

Jedik: a mindenkiben élő titokzatos midi-micsodák felszentelt papjai, akik mágikus képességeiket (jó, persze harci, taktikai és diplomáciai képzettségüket is) a klasszikus lovagi eszmények szellemében alkalmazva küzdenek az igazságtalanság, elnyomás, stb ellen.

 

Császárság: államforma, melyben a hatalom egy ember kezében összpontosul, jellege ennek az embernek a hozzáállásától függ. A Galaktikus Birodalom esetében a császár jobbára jóindulatú, elsődleges célja nem feltétlenül saját hatalmának fenntartása és uralkodni vágyás jelentős néptömegek fölött, míg a Császárnak egy célja és útja van, a Hatalom minden és mindenki fölött, bármi áron.

 

Robotok: mondj egy sci-fi-t abból az időből (vagy korábbról), amiben nem voltak robotok. Korszellem, a robot tudományos, fantasztikus, emberfeletti (de legalábbis embertől eltérő) képességei miatt lehet magasztalni mint az emberiség jótevőjét, vagy alkotója ellen fellázadó szolgának beállítani, akitől félni kell, esetleg mindkettő vagy egyik sem ezek közül, mindenesetre kötelező darab. A nyolcvanas-kilencvenes évekre, mint vezérmotívum, eltűnt az SF-ből, bár vannak üdítő kivételek velük kapcsolatban (pl. Iain M. Banks nem-humanoid drónjai, amik ember által készített, de tőlük függetlenné vált, egyenrangú értelmes életformaként vannak jelen).

 

Eltűnt Föld: az eltüntetési akció leginkább talán Daneel azon egykori törekvésére vezethető vissza, hogy kiűzze az embereket a "földi paradicsomból", és gondoskodjon róla, hogy még véletlenül se találjanak vissza. Persze az sem hátrány, ha nem lábatlankodnak paparazzik a penthouse-á átalakított Hold közelében; ennek elérésére pedig az a legjobb eszköz, ha azt sem tudja senki, hogy egyáltalán létezik.

Eltüntetett klónbolygó: egy nagy katonai jelentőséggel bíró, a jelenleg fennálló társadalmi rend megdöntésére közvetetten alkalmas helyet/műveletet persze, hogy igyekszenek eltitkolni azok, akiknek érdeke fűződik a létezéséhez.

 

Alfa: ha jól rémlik, ez a Tau Ceti egyik bolygója, mint első földi kolónia, amiről valahogy megfeledkeztek az évezredek során (Daneel keze is biztos benne volt a dologban), ezért lakói háborítatlanul éltek saját kis világukban, viszonylagos technikai elmaradottságban.

Klónbolygó: erre nem tudok mit mondani, egy bolygó, ahol azok a lények élnek, akik a klónhadsereget gyártják a puccsisták megrendelésére. Van bármi jelentősége annak, hogy pontosan miféle bolygó az? Egy a sok közül.

Előzmény: stor (110)