borsosalma Creative Commons License 2006.05.17 0 0 7

Fogyókurára kell fogni:

 

Államreform

Az államreform két területen megy végbe. A közigazgatásban, ideértve a központi államigazgatást, a helyi igazgatást, a politikai képviseletek kérdését, a választási törvényt, a parlament létszámát és a pártfinanszírozási törvényt. Ehhez kapcsolódik a kistérségek és a regionalizmus problematikája is. A másik nagy terület a közszolgáltatás, illetve az állam hagyományos jóléti funkciói. El kell kezdeni egy átfogó egészségügyi reformot, és az oktatási reformot ki kell teljesíteni. A kormány megvizsgála a szociális intézményrendszer átalakításának lehetőségét is, és előkészíti a nyugdíjreformot, ennek bevezetése Gyurcsány szerint a következő évtized kezdeténél tovább nem halogatható. A kormányfő még a kormányprogram benyújtása előtt szeretne konzultálni a parlamenti ellenzék pártjaival az államreformterveiről.

Az államreform végcélja nem a közalkalmazotti létszám csökkentése, hanem az, hogy kevesebb pénzért jobb szolgáltatást kapjunk minden területen mi, akik adóforintjainkkal fizetünk ezért - véli Gyurcsány. Ehhez intézményeket, szabályokat kell átalakítani, a kormánynak nem leépítési terve van, hanem reformprogramja.

Gyurcsány kevesebb államtitkárral számol: "megszüntetjük azt a rendszert, amelyben a központi kormányzást szolgáló egységeket politikai államtitkárok sokasága felügyeli, emellett érdemben átalakítjuk a minisztériumok belső működését és irányítását, jelentősen csökkentjük a minisztériumok számát" -- mondta a lapnak.