padisah Creative Commons License 2006.05.16 0 0 6811

Szerintem te úgy általában nagyon alábecsülöd a globális felmelegedés következményeit. Egy másik topikban Első Polgár jóvoltából láthattam egy görbét az elmúlt földtörténeti korok valószinűsíthető CO2 koncentrációjáról. Az alapján, a jelenlegi CO2 koncentráció (mármint az ipari civ előtti) a legalacsonyabb a Föld történetében. Szóval, a Föld mint olyan a CO2 szennyezésbe nem fog belepusztulni*, sőt egyértelmű hogy az emberiség sem, hacsak nem robbant ki atomháborút, vagy valamilyen biológiai háborút.

 

 Amit a dolog leginkáb veszélyeztet, az a Nyugati civilizáció mint olyan. Egy idáig ismeretlen nagyságú klímaváltozásra kell felkészülni, ami minden bizonnyal óriási területeket fog lakhatatlanná tenni, másokat meg lakhatóvá. Ez a történelemben idáig mindig népvándorlásba torkollott, és az utolsó ilyen nagy népvándorlás végül az akkori Nyugati Civilizáció bukását eredményezte. A dolog nem a távoli jövő, a Darfuri konfliktus hátterében a terjeszkedő Szahara áll.

 

( hosszú távon, de hogy milyen átmeneti jelenségek kisérik a légköri CO2 cc megháromszorozódását, azt egyelőre nem tudjuk. Lehet hogy a stabil állapot beállását megelőzően "lengésbe" jön a klíma, ami egyik évben +10 a másikban -10 fokot jelent ugyanazon a helyen. A fent említett grafikonhoz tartozott egy O2 szint görbe is, amin elég sok olyan pont szerepelt, ahol a légkör O2 tartalma csak 15%os volt, az szerintem nekünk nem elég. Ahoz hogy gondolkodjunk is, semmiképp)

 

 

 

 

 

 

Előzmény: nájckingdom (6805)