Quador Mortis Creative Commons License 2006.05.14 0 0 625
Hát igen, a rokkantnyugdíj.

Egyébként valóban az az alapvető baj, hogy a járulékokat senki nem akarja fizetni. Erre egyébként nagyon szép ideológiákat lehet hallani, olyant is hallottam, hogy ő nem akar az államtól nyugdíjat, majd befektet/félretesz, és fizeti a minimálbér után a járulékot (BTW, járulék, elméletileg erre külön járulék van, az adó más tészta).

De amikor eljön a nyugdíj ideje (mert eljön, lassan húsz éve létezik az "új rendszer"), akkor azért csak jó lenne nyugdíjat kapni, ugye, ekkor jön a sírás. Ekkor polgárunk hirtelen elfelejti a minimálbéres elméleteit, bejelent(et)i magát magasabb bérrel, és úgy számol, hogy neki joga van annyi nyugdíjat kapni, amennyiből jól meg is lehet élni.

Ezzel kisebb részben az a baj, hogy az utóbbi 15 évben a befizetések deficitje növelte az államadósságot és fékezte a gazdaságot (illetve hát torzította inkább), a nagyobb probléma az, hogy ez mint követendő minta öröklődött tovább, és beállt a gazdaság olyan suboptimális rendszerbe, ahol a nyugdíjjárulékot szinte senki sem fizeti. És mindenki sajnálkozva tárja szét a kezést, hogy de hát ő nem tehet semmit, mert XXX, a verseny kemény, és meg is kell élni valamiből. "Nem engedheti meg magának az a luxust, hogy kifizeti a járulékokat" - ezt a megfogalmazást is volt szerencsém hallani.

Egyébként még akkor is baj lenne, ha mindenki fizette volna és fizetné rendesen a járulékokat, mert ugye egyre nő a nyugdíjasok száma. De legalább nem lenne ennyire nagy a baj.
Előzmény: csipkefa (588)