Látom korán keltél, billel melegítettél. :-)
"Az ő ideje a hiánygazdálkodás korszaka volt s még lódenkabát sem volt elég..." és ő volt az ok, nem az okozat. A szocializmus problémája az volt, hogy amit megtermelt, arra nem volt vevő. Rákosi szövegét ezért egészítettem ki.
"A nyugdíjrendszer mint önmaga és az állam gazdálkodása, amelynek csupán egyik részlete a nyugdíjrendszer... Igen érdekes megközelítés..." Akárhogy is nézed az államnak lenne még más feladata is a nyugdíjrendszeren kívül. A nyugdíjrendszer a társadalom még nagyobb problémája LESZ, ha így megy tovább.
"Nem hiszem. És ez óriási tévedés!!! Az adott időpontban az egzisztencia egy idősor végeredménye,..." Frimi! Itt válik szét élesen a gondolkodásunk. Az ember SAJÁT MAGÁNAK köszönheti amije van. Senki másnak. Mert hiába építed fel az iskolát a következő nemzedéknek, ha az mellé jár és nem érdekli. Az iskola is olyan amit el kell tudni adni. Nekem az anyám eladta egy pár nyaklevessel és nyaranta jó kapálásokkal. És én megvettem. :) Ennyi.
"figyelmen kívül hagyod mindenféle tervezés alapvető elemeit." hidd el a terveim amikor találkoznak a belőlük megvalósult tényekkel eléggé lefedik egymást. Mint mondtam, akkor lássunk jobb javaslatokat.
"Szerezzétek meg úgy, hogy megdolgoztok érte. Azaz: Termelj többet! Radikálisan!!!"
Ettől, hogy lesz neked több a nyugdíjad? A magyar -akinek van munkája és magának való esze- már így is annyit dolgozik amennyit bír. De abból nem lesz 3 millió nyugdíjasnak jó nyugdíja. Sőt az értelmes eleve csak minimálbérre jelenti be magát és az után fizet járulékot is. Ha megéli a nyugdíjat akkor majd sír, ha meg nem akkor nyer rajta. Pusztán számok: míg a 70es években sok "dolgozó" és kevés nyugdíjas volt ma ez fordítva van: Kevés dolgozó a nyugdíjasok számához képest, sok nyugdías, sok adócsaló. Itt hiába akarod a fenti mondatotdat valóra váltani, Rákosi idejében lehet csak az anyakocának 14 malaca(amiből 10et exportáltunk, 4et megettünk csak az a baj, hogy a valóságban csak 10 malaca volt a kocának)
Én felállítottam az általad kért 3 alternatívát. Várok javaslatokat, amik ezeknél jobbak. Eddig a GDP-t kilőttük, van még a korhatáremelés de az is legalább középtávú megoldás és kétséges is. Várom javaslataidat.
"Magam inkább azt mondom, hogy az egész társadalom szerencséje, hogy nem te/ti tervezed/tervezitek (legalábbis remélem) a gazdaság, a társadalom jövőjének alakulását. És még inkább vezérled/vezérlitek a politikát." A struccnak pedig az a szerencséje, hogy a homokban(amibe dugja a fejét) nincs homokvihar...
"Vagy ha igen, akkor ne csodálkozz, ha a következő választáson az általad képviselt politika - híveiddel és veled együtt - megbukik. Mert ott is nagy tévedésben vagy, hogy ez - mint írtad - pusztán gazdasági kérdés. Nem. Elsősorban politikai. Ha meg nem hiszed, akkor saját bőrödön fogod megtapasztalni..."
Az előre gondolkodásnak nincs képviselője a magyar politikában és én sem akarok politikus lenni, hogy nyugdíjasokat hülyítsek. Tanulni jártam az iskolába. Akár fel is akaszthatsz, de attól inkább kevesebb lesz a nyugdíj.