frimi Creative Commons License 2006.05.12 0 0 559

Talán nem ártana részemről állaspontomat egy kissé szummázni.

 

Rákosiéknak volt egy nagyon találó - közhelyszerű - jelszava. Így hangzott: "Termelj többet, jobban élsz!"

 

Javasolom mindazoknak, akik állandóan a radikális nyugdíjcsökkentéssel kívánják megoldani a társadalom problémáit, hogy tűnődjenek el ezen a jelszón, amely érdekes módon mai is aktuális. Sőt, talán aktuálisabb, mint anno. És ehhez a lehetőségek is adottak.

 

Szóval radikális nyugdíjcsökkentés... Sokak részéről, akik talán meg holnap azon fognak panaszkodni a Parlamentben és másutt, hogy a szegény nyugdíjasok éhenhalnak... Láttunk ilyenfajta technikákat, amikor a Parlamentben az ellenzék részéről az egyik felszólaló a kiadások növelését szorgalmazta, a közvetlenül utánna felszólaló, meg a költségvetés egyensúlyán aggódott...

 

Nincs ezzel baj egyébként, mert ilyen a politika... S a kormánynak és ezt kiemeném - a mindenkori kormánynak - meg az a doga, hogy egyensúlyt keressen és találjon e két, egymásnak 180 fokban ellentmondó törekvések között.

 

Mert ha nem sikerül, akkor megbukik... S ez nem csak pártérdek, de személyes egzisztecia kérdése is. Ami talán még fontosabb...

 

Ezt is figyelmebe véve mondom, hogy igaz, hogy vannak területek, ahol kurtítani szükséges, de nekem az a véleményem, hogy előbb ott kell lépni, ahol nem a társadalom egy nagy létszámú és kiszolgáltatott rétege van! Olyan rétege, amelynek évtizedes munkája tette lehetővé azt, hogy azok éppen azoknak a létalapjuknak a megkurtításával képzelik el saját jobb jövőjüket, akiknek a mai egzisztenciákjukat - sőt létüket! - köszönhetik.

 

Egy dolgot azonban mindenképpen figyelembe kell venni, és pedig azt, hogy noha a nyugdíjas társadalom anyagi lehetőségei eléggé korlátosak, mégis ma is képesek saját szájuktól a falatot megvonni azért, hogy már felnőtt, keresőképes, családos gyermekeinek, unokáinak jobb sora legyen! Van néhány lakás, autó és más luxuscikk, amelyben mai nyugdíjasok nyugdíja testesül meg...

 

A dolgok másik odala, hogy amíg demokrácia van ebben az országban, addig - önfeláldozás ide, önfeláldozás oda - a 3 milliós nyugdíjas társadalom meg fogja és meg is tudja védeni érdekeit. Azt ugyanis "Jancsi" esetleg elvárhatja apjától, anyjától, hogy akár 30 éves létére is, de támogassák (akár zsebpénzzel is - mert ilyet is láttam, és hogy nem sült ki a szeme az illetőnek!), az viszont nem várható el egy 3 milliós társadalmi rétegtől, hogy másik 3 milliót törvényeken, jogszabályokon keresztül intézményesen támogassák. Ez jogfosztás és ilyen intézményes módszerekre nem kerülhet sor. Mindaddig - és ezt mégegyszer szeretném kihangsúlyozni - amig vannak más lehetőségek! Akár más kiadások megkurtításával, akár pedig a GDP növelséével.

 

Termelj tehát többet, hogy jobban élhess! A radikális nyugdíjcsökkentést követelők mai egzisztenciája érdekében is ezt tették a ma idős korosztályai. Lehetőségeikhez mérten, amelyek azért lényegesen kisebbek, szerényebbek voltak a maiakénál.

 

Tehát tessék többet teljesíteni. Radikálisan!!!

Frimi