frimi Creative Commons License 2006.05.12 0 0 554

1 jó része, már régen leszázalékoltatta magát, vagy elment előnyugdíjba amíg tehette , mert az 50 felettieknek iszonyú nehéz munkát találni.

Ez sajnos aranyigazság... És ott van az egésznek a hátalütője, hogy egy kétdiplomás, két nyelven beszélő fiatalnak előbb még meg kell tanulnia, hogy pl. egy hivatalban hogyan kell fejlécezni a feljegyzést/levelet... És akkor hol van még az érdemi ügyintézés!!! Amit egy idős káder 30 éves gyakorlattal és több gyorstalpalóval a kisujjából kiráz!

 

Mert a fiatalokat sokkal kevesebbért lehet alkalmazni!!!

 

És a "fűnyíró elv", hogy amikor létszámot kell csökkenteni, mondjuk 10 %-kal (mert ez az ukáz), akkor elküldik a nyugdíjjogosultakat, vagy akik korkedvezménnyel elmehetnek. És azok el is mennek többnyire, mert nem szeretnek gyakorlatlan fiatalok helyett dolgozni... És mert a munkát el kell végezni (mert hiába a létszámcsökkentés, a munka nem csökken, hanem éppen növekszik), és mert a hatékonyság csökken, ezért azután egy idő után megint kezdenek csak-csak felvenni embereket. Fiatalokat. Igaz, alacsonyabb bérért, de összességében a kifizetett bértömeg mégiscsak növekszik...

 

Azután meg ismét jön a létszámleépítés és a ciklus kezdődik előlről.

 

A munka színvonala meg romlik...

 

Kicsit karikírozott ez a helyzet, de azért sok igazság van benne... Ezt is gyakorlatból tudom.

Frimi

 

Előzmény: Törölt nick (543)