olajos_alajos Creative Commons License 2006.05.10 0 0 9835

Sixpack,

 

Be tudnál tenni egy képet, amin látszik a hamisított és a valódi Castrol csomagolása. Köszi.

 

Nem, nincs ilyen képem.

 

_zeno,

 

Tényleg, már én is kértem a múltkor hogy valami "kézzel fogható" infót lökhetnél ezekről a súlyos állításokról.!

 

Nincs kézzelfogható infó.

 

A MOL konkrétan perel külföldön. Ott egy olyan brigádot fogtak meg, akik 50 tonnát vásárolnak évente, de 250 tonnát adnak el (ez nem valami nagyon nagy mennyiség, de akkor is). Valahogy felgöngyölítették az ügyet, es tudják, ki palackozza a hamis MOL olajat. Ertitek? MOL. Megáll az ész.

 

A beszállítóink képviselőivel szoktunk sör mellett dumálni. Mindenki elismeri, hogy van egy csomó hamis olaj, és ez sok fejfájást okoz. A hivatalos álláspont minden képviseleten a kuss.

 

SLX-350 talán bővebben es konkrétabban is tud a Castrolrol nyilatkozni.

 

TSR,

 

És az ember hol vehet biztosan "eredeti" Castrol olajat ?? Mindet hamisítják vagy csak a drágább fajtákat ? TSR

 

Úgy tudni, mindent hamisítanak. Magáról az olajról csak laborban lehet megmondani, hamisítvány-e. A csomagolás többet elárul, de jellemzően jó minőségű, nem feltűnő. Mint írtam, a nyomdatechnikai eljárás, illetve a flakon apróbb műszaki részletei különböznek.

 

Ma Magyarországra egymillió cég hoz be olajat. A kiskerek általában egy-egy beszállítóval szerződnek. Ha az importőr belenyúl valami rosszba, akkor az itthoni viszonteladói is a rosszat árulják. Ha tegnap valahol jót vettél, az nem biztosíték, hogy holnap is a jót kapod.

 

Ugyanúgy, mint korábban a gumiknál, itt is kezd kialakulni egy egészségtelen árverseny. A gumibizniszben kisebb a vevő rizikója, mert ott nincs hamis áru. Egy-két gyengébb (de becsületes) kereskedő elhullott, az "élelmesek" talpon maradtak. Ha gumit akarsz venni, már sehol nem kapsz raktárról, még gyakori méretet sem - ez az alacsony ár felára.

 

Az olajnál más a helyzet. Mi is kénytelenek vagyunk centeken alkudozni, állandóan új beszállítók után nézni, mert a legjobb viszonteladóink is olyan kisértéseket élnek meg, aminek nehéz ellenállni. Tőlünk pl. 1000 forintért kap egy kenőanyagot, amit tisztes haszonnal, tipikusan 1250-ért tovább tud adni. De megjelenik egy srác, és ugyanazt beígéri 800 forintért.

 

Sokan nem tudnak ellenállni a csábításnak, pedig ezekkel a gerilla bizniszelőkkel sok baj van. Nem tudnak időre szállítani, a szerződés más paramétereit sem tartják be (nem az érkezik, nem arra az időre, nem akkora mennyiségben, mint azt a szerződés kiköti - és akkor a hamis cuccokról még nem is beszéltem). A számláik néha hamisak, emiatt az APEH rá tud szállni a boltra/szervízre (pedig az ott nagyon fáj).