Imagistro Creative Commons License 2006.05.09 0 0 1356

"Az inerciaidőt akarjuk meghatározni, de azt nem tudjuk. mit lehet tenni? Keresünk periodikus mozgásokat, FELTÉTELEZVE, hogy azok inerciaidőben mérve egyre-másra ugyanazt a periódusidőt szolgáltatják."

 

Ha az inerciaidőt nem tudjuk meghatározni, akkor mi értelme van? (A feltételezni pedig tényleg durva.)

 

 

"Az így definiált idő segítségével kiszámítjuk ismert mozgások jellemzőit. Ha ez nem egyezik meg a Newton törvényekből származtatottal, akkor korrigáljuk az időskálát,

...."

 

A mozgásokat nem egy már meglévő időskálával számoljuk?

 

 

"...Ha a többször korrigált időskálával megmérjük a kiindulásképpen választott mozgás periódusidejét, egymás után többször is, kijöhet, hogy az nem egyenletes."

 

De mi alapján nem egyenletes? Ha nekem van egy viszonyítási pontom (Nap), akkor honnét tudom, hogy nem egyenletes a mozgása?

 

 

"Más módszer is van: új mozgásra vonatkoztatjuk az időskálát (pl. atomórákat használunk), melyről tudjuk, hogy pontosabbak, mint addigi skálánk."

 

Az atomórákba ne menjünk bele. Elég volt nekem az elektronokkal "szembesülnöm". (Szembe-nem-sülnöm.)""Honnét tudja, hogy egyenletesen forog, amikor: "A Föld tengelykörüli forgása inerciaidőben mérve szabálytalan ingadozásokat tartalmaz."?"

Onnan, hogy a csillagidő definíciója (a tavaszpont óraszöge) miatt Föld forgása per defininitionem egyenletes..."

 

Javíts ki, ha tévedek, de nem úgy kezdődött a probléma, hogy a Föld tengelykörüli forgása szabálytalan? Még mindig nem értem, hogy miként jutottunk el erre a megállapításra.

 

 

"...ugyanis FELTESSZÜK, hogy a tavaszpont egyenletesen jár az égbolton,..."

 

Ennyi erővel nem tételezhetnénk fel azt is, hogy a Nap egyenletesen jár az égbolton?

 

 

"... a mozgást pedig annak köszönheti, hogy a Föld forog a tengelye körül, így az a kijelentés, hogy tavaszpont egyenletesen mozog, ekvivalens a Föld egyenletes forgásával."

 

De ennyi erővel nem mondhatnám azt is, miszerint az a kijelentés, hogy a Nap egyenletesen mozog, ekvivalens a Föld egyenletes forgásával?

 

 

"...(A tavaszpont nem mozog egyenletesen, de ezt már csak egy másik, pontosabb időskála alpaján lehet kijelenteni!)"

 

Az előbb azt írtad, hogy a tavaszpont egyenletesen mozog, most pedig azt, hogy nem. Mi az a másik időskála, ami alapján ezt megállapítod, és azt mihez képest viszonyítod?

  

""Honnét tudja, hogy egyenletesen forog, amikor: "A Föld tengelykörüli forgása inerciaidőben mérve szabálytalan ingadozásokat tartalmaz."?"

Itt egy kicsit sántít a cikk, ugyanis a csillagoknak van sajátmozgásuk, ezért rögzítik a csillagidő definícióját a tavaszponthoz."

De mivel/mihez képest méred a tavaszpontot?

 

 


"Amúgy miért nem a Csillagászat topicban tetted fel ezeket a kérdéseket?"

 

Mert mindjárt jön "NevemTeve", és pár hozzászólással később már arról kezdünk el vitatkozni, hogy Zénónnak igaza volt-e vagy sem; valamint hogy a modellből származik-e a valóság, vagy a valóságból a modell; esetleg, hogy mindezért a csaló tudósok tehetők felelőssé, akik ahelyett, hogy mérni kezdenek, előbb gondolnák végig a dolgokat.

 


 

 

Előzmény: flogiszton (1343)