Törölt nick Creative Commons License 2006.05.04 0 0 4

Új épÍtésű ikerben lakunk, és hogy mégegyszer belevágnánk-e? Hát ez attól függ....

 

2004-ben vettük, 86nm+terasz, + kb 300nm kert, ez akkor 20M volt, ma 24ért megy, tehát anyagilag jól jártunk. Akkor az alternatíva a pest közeli ikerház kerttel, vagy a pesti, de külső kerületi újépítésű lakás 60-70nm környékén, beállóval: ezek voltak egy árban. Vállaltuk a napi közel két óra autózást.

 

Egy tapasztalat: az ikerház két tulaja sosincs jóban. A többi szomszéddal igen, a közvetlennel nem....

 

A 30cm-es téglafal, ami elválasztja a két lakást kevés: ha teljesen csönd van, hallod ha a szomszédban a gyerekek kicsit hangosabbak már; bár az igaz, hogy TV-t, házimozit még nem hallottunk át. A betonfödém viszi a hangot rendesen, kb panel-szinten. Ha nem szigeteled le a hang miatt, és a szomszédban kisgyerek van, akkor hallani fogod. Persze ha nem üvölt a gyerek, ez nem zavaró, de 'alapzaj'.

 

Az ikerházaknál jellemzően több is van egymás mellett, és a telek kicsinysége miatt a szomszédok egy kommunában élnek. Látni, mikor a másik a teraszon reggelizik, rokonok jönnek, stb. Ezen lehet segíteni lamellás kerítéssel, de az meg leárnyékol. Ha a Tied a déli fekvésű telek, ez annyira nem zavaró, de akié a másik oldal, ő bizony szívni fog.

 

Az ikerháznál fontos, hogy albetétesítve legyen: így azon kívül, hogy fizikailag ez egy ház, gyakorlatilag semmi közöd nincs a másikhoz: nincs közös kötelezettség, sem egyéb móka. Ha felette ázik a tető, nem neked kell javíttatni. Ha hitelt akarsz rá, nem kell az ő engedélye, stb.

 

Árakról: jelenlegi árak szerint egy telek a mi környékünkön 13-14M, ez olyan 6-700nm. Erre felépítenek egy ikerházat, darabja 23,5M, tehát 47M-t hoz ki az építtetőnek. Ha egyéni a ház, 30 felett nem lehet eladni.... ezért van ennyi ikerház, ez a leggazdaságosabb. Az építőnek...

Előzmény: macskamati (-)