Kis Ádám Creative Commons License 2006.05.04 0 0 665

Kedves malaczky!

 

Köszönöm a védelmembe íret szavakat, azonban két ponton kénytelen vagyok korrigálni.

 

Ha megnézed a Magyarulez fórumainak sorát, láthatod, hogy nem egyet én indítottam, Kis Ádám néven. Úgy gondolom, mint az egyik alapító, inkább én szabhattam normát, ami a szándékom szerint az volt, hogy szerepeljen mindenki a saját nevén.

 

Úgy érzem, bizonyos kultúrahiány miatt ez nem megy. Kultúrahiányon nem azt értem, hogy az ideírók nem vállalják a nevüket, hanem az, hogy ha valaki vállalja, akkor hamarosan akad valaki, aki emiatt kellemetlenséget okoz neki. Emellett az is lényeges, hogy az ideírók közül többen ismerjük egymást személyesen, alkalmanként privátkapcsolatban is állunk.

 

A másik, amit mondanék, az a cseh szótagképző r. Ezzel kapcsolatban nem az az érdekes, hogy neked furcsán hangzik, hanem az, hogy egy csehnek természetesen hangzik. Azaz nem biztos, hogy a csehek beszédében, hanem a te hallásodban van a hiba, ha ez hibának nevezhető.

 

Mindazonáltal, ha a csehek (és mint LvT-től tudjuk, a szlovákokat leszámítva a szlávok és tán a baltiak is) képesek szótagot képezni olyan hangokkal, amelyekkel mi nem (pontosabban mi is, ha megtanuljuk), az annyit jelent, hogy a nyelv általában rendelkezik ezzel a lehetőséggel. Ezért tartom veszélyesen tudatlan demagógnak azt, aki kijelenti, hogy ilyet az általános nyelvészet nem ismer.

 

Egyszer már megírtad, hogy te nem tudsz azonosulni Saussure langue-parole elméletével: ez szíved joga, de az általános nyelvészet ezt általában támogatja.

 

Kis Ádám

Előzmény: Törölt nick (661)