green_d Creative Commons License 2006.05.01 0 0 6

Bemutatkoznak a csapategységek

Kevés kapott, sok rúgott gól a mieink mögött

Hétfőn reggel utazik a magyar U17-es válogatott a május 3. és 14. között Luxemburgban zajló Európa-bajnokságra. Bár könnyű ellenfele bizonyosan nem lesz a magyar csapatnak, amely az A-csoportban Oroszországgal, Luxemburggal és Spanyolországgal találkozik, bizakodva utazhatnak a csapat tagjai a kontinensviadalra, hiszen a selejtezőket roppant magabiztosan zárta Both József válogatottja. A torna előtt érdemes részletesebben is megismerkedni a csapat tagjaival.

Kapusok
A válogatott első számú kapusa Balikó Milán volt a tétmérkőzéseken. Igaz roppant magabiztosan őrizte a selejtezők során a magyar csapat hálóját, teljesítménye nem csak ezért emlékezetes, hanem kivételes rugótechnikája miatt is. A fiatal hálóőröktől szokatlan módon, a saját kapuja elől az ellenfél tizenhatosáig rúgja el a labdát a földről. Adott esetben ez is fegyvere lehet a mieinknek. Gulácsi Péter elsősorban a felkészülési mérkőzéseken jutott szerephez, ám ezeken jól állta meg helyét, ha úgy alakul, jól pótolhatja Balikó Milánt. (Balikó Milán, Gulácsi Péter)

Védők
Mindennél jobban igazolja a védekező csapatrész tagjainak rátermettségét az a tény, hogy a magyar csapat összesen két gólt kapott az Eb-selejtezők során, pedig olyan ellenfelekkel mérte össze tudását a csapat, mint Svédország, Portugália vagy éppen Skócia. Ha ehhez még hozzátesszük, az Albánia ellen kapott magyar gólt egy pillanatnyi kihagyás, egy rosszul visszapasszolt labda előzte meg, akkor látható, nagyon egyben van ez a csapategység. A védők magasságával nem lesz probléma, s az eddigi összecsapásosokon a magasra nőtt hátvédek sebességben is felvették a versenyt az ellenfelekkel. A nyúlánk hátvédek a mieink szabadrúgásainál, szögleteinél is veszélyesek lehetnek. A szélső védők felfutásaira, beadásaira is számítani lehet. (Nagy Tamás, Lengyel Dániel, Gál András, Szekeres Adrián, Debreceni András, Présinger Ádám)

Középpályások
A csapat talán legerősebb egysége ez a négyes. A modern labdarúgásban minden mérkőzésen hatalmas felelősség hárul a középpályásokra, ám az U17-esek erre teljes mértékben felkészültek. A szélsők mindegyike gólerős, gyorsan csatlakozik a támadásokhoz, és adott esetben csatárként is bevethető. A védekező középpályás posztján a jó felépítésű Rása Gergő nagy munkát vállal magára, és éppen ezért szabadabban futballozhat a keret egyik legnagyobb tehetsége, az irányító Koman Vladimir, vagy éppen az egyik visszahúzódó csatár. Koman labdabiztos játékos, aki futtában képes nagy labdákkal meglepni társait, ugyanakkor a kombinatív játékhoz szükséges rövid passzokat is érzi. (Dudás Ádám, Rása Gergő, Busai Attila, Simon Ádám, Koman Vladimir)

Csatársor
Akik ott voltak Zalaegerszegen, vagy nézték a mérkőzéseket a tévében, egyetértenek, roppant szórakoztatóak voltak a magyar válogatott támadásai az Eb-selejtezőkön. Mindehhez persze nagyon kellett a középpályások sziporkázása is. Több összecsapáson is az volt az ember érzése, ha a fiúk belejöttek, jószerivel akkor lőttek gólt, amikor csak akartak. Nem csoda hát, ha a tétmérkőzéseken nem kevesebb, mint tizennyolc gólt lőtt a magyar csapat, és ennek nagy része a csatárok nevéhez fűződik. Közülük is kiemelkedik Németh Krisztián, aki 4 találattal gólkirály lett a zalaegerszegi Eb-selejtező tornán, és első az elit kör mérkőzésein is. (Simon András, Szabó László, Nikházi Márk, Tóth Péter, Németh Krisztián)