syllus Creative Commons License 2006.04.28 0 0 29

Ez a lenyeg nem mas, mint hogy az embernek (kulonosen, ha ferfi) roppant eros, genetikailag orokolt hajlama van a kozossegi eletre, a kozossegekben valo gondolkodasra. Vilagos, hogy az ilyen ertelemben vett baloldalisag nelkul nem lenne nyelv, nem lennenek kulonfele torzsek, nepcsoportok, nemzetek, nem lennenek partok, sem pedig sport klubok, es egyaltalan, nem lenne civilizacio. A baloldalisag letfontossagu alkotoeleme az Embernek.

 

Fogalmi zavaraid vannak. A közösség szabályok által jön létre. A szabálykövetés viszont kizárja, de legalábbis korlátozza (hiszen feltételekhez köti) a befogadást, amit már jobboldali tulajdonságként rögzítesz. Vagyis a logikádat követve, amíg valaki belép egy közösségbe, addig baloldali, utána jobboldali. Éppen a férfiak vonzódnak jobban a valamilyen szabályszerűség alapján működő közösségekhez: hadsereg, szurkolók, pártok, hivatali apparátus, céghierarchia, egyházi szervezet stb.

 

Az embernek genetikailag örökölt hajlama a szabályszerűséghez van, ennek csak következménye a közösségi élet. A kettő tehát összefügg, de oksági viszonyban van, igen erőltetett tehát a szembeállítása. Vagyis nincs "ilyen értelemben vett baloldaliság". A mindennapokra ezért igencsak felesleges politikai attitűdöket erőltetni...

 

A demokraciat igazan komolyan csak baloldali gondolkodassal veheti valaki. A jobboldali mentalitasu ember a demokraciabol mindig ki akar emelkedni.

 

Ezt nem is értem. Szerintem a baloldali inkább elvekben, a jobboldali inkább szabályokban látja a demokrácia lényegét. Egy kérdést két oldalról vizsgálnak, miért csak az egyik tudná komolyan venni?!

 

Ha egy tarsadalom olyan idoszakban van, hogy sokfele uj kozossegnek kell benne kialakulnia (valtozasok idejen), ahhoz elonyosebb a baloldali, demokratikus szisztema. Ha viszont a mar kialakult csoportokat (szervezeteket) kell stabilizalni, ahhoz jobb a jobboldali.

 

Ismét a szabály-közösség problémánál járunk. A változások a szabályok megváltoztatásával járnak, tipikusan alkotmányozással, ez ad keretet az új közösség kialakításához. A baloldal akkor vezényli a változást, ha viszonylag egységes elvek alapján működő társadalomnak kell szabályokat adni, a jobboldal pedig akkor. amikor értékválságban lévő társadalmat kell "becsatornázni". Mivel a változások általában a társadalom értékválságából adódnak, ezért általában erős jobboldali politikai attitűd jellemző a változások irányításában. (pl. az 1917-es orosz forradalmat bátran tekinthetjük szélsőjobb változásnak, mert hamis elvek alapján a korábbitól kőkeményen eltérő szabályokat vezetett be.)

 

A baloldali (elvszerű) irányítás ideje éppen akkor jön el, amikor az ésszerű szabályok között a közösségi rendszer kezd megszilárdulni. Ekkor kell biztosítani az esélyegyenlőséget, a lemaradó rétegek biztonságát stb. Úgyhogy éppen fordítva, mint ahogy írod...

 

Ez persze elég vegytiszta rendszer, pölö az MSZP-nél szerintem keverednek a bal- és jobboldali elemek a gondolkodásban, ezért tud integrálni. A Fideszben is jelentős a baloldali elem, amivel nem lenne semmi baj, de a retorikájuk zavarossá vált. A szolidáritás jelszavát a jobboldalisággal összetenni szerintem az évszázad politikai giccse volt...

Előzmény: DcsabaS (23)