kheiron Creative Commons License 2006.04.20 0 0 117
Kedves mazsoláskuglóf!

Az, hogy a magzatok hallják-e az ultrahangot, nem tudjuk - megszületés után nem lehet megkérdezni őket, illetve lehet, csak a választ nem értjük. :-)

De az minden kétségen felül áll, hogy a magzatok érzékelik az ultrahangot. A legtöbben felébrednek, és elkezdenek mozogni. Az esetek egy részében a fejüket is eltakarják a kezükkel. Szóval általában nem örülnek neki.

Tudnod kell, hogy a diagnosztikában használt ultrahang erősítése 80-90 dB, ez a hétköznapi életre lefordítva kissé halkabb, mint az állomásra befutó metró.

Az ultrahangnak egyébként van hőhatása is. Nem véletlen, hogy 20 percnél hosszabban nem szabad vizsgálni a magzatot - 30-40 perces folyamatos ultrahang-vizsgálat után a méhben a magzat hőmérséklete elérheti, sőt meg is haladhatja a 40 Celsius-fokot (minél kisebb egy gyerek, annál rövidebb ideig szabad nézni - 12-13 hetes korban én max. 10 percig szoktam vizsgálni).

És szintén nem véletlen, hogy a 9 hónap alatt összesen 4 alkalommal javasolják az ultrahang-vizsgálatot. Ehhez még 1-2 alkalmat szerintem azért hozzá lehet tenni, de a magam részéről a havonta, csak a "szülő örömére" történő vizsgálatot egyértelműen felelőtlenségnek tartom. Mentsége lehet az orvosodnak, hogy általában a nőgyógyászok nem értenek "az ultrahang"-hoz általában, csak a saját, meglehetősen szűk (1 arasznyi) területükön próbálnak több-kevesebb sikerrel mozogni - és ebben a kockázatelemzés már nincs benne.
Előzmény: mazsoláskuglóf (115)