Újra meg újra elolvasom a hozzászólást, mert bosszant a dolog, lehet hogy előzőleg kicsit nyersen fogalmaztam, bocs!
Na vegyük sorra. Két vélemény két japánkertről, no komment, egyik sem arra készült, hogy kis közösség (család) pihenését, nyugalmának megtalálását, esetleg szellemi épülését szolgálja, ráadásul "ipari méretű" az topiklakóknak lehetőségeihez képest.
A többi dolog:
Ha van egy valaki, aki akkora tudást halmoz fel mint "Bíró Tamás" és egyetemen akarja oktatni azt, akkor lelke rajta. Ez kb annyi a topik szempontjából, mintha ülne a tudáson. Csináljon honlapot az illető, ahol a tudást közzé teszi, jöjjön a topikunkba "észt osztani" (a kifejezés nemesebbik értelme szerint), segítsen tanácsokal, ötletekkel, és építő kritikával!!
(nem tudom, megfigyelted-e, hogy a topikban nem igazán nyilvánítunk véleményt egymás kertjeiről, eltekintve a fotókon látható dolgok méltatásától, ugyanis jobbára nem is ismerjük egymást :-) )
Az, hogy a média milyen szeméttel eteti a népet, nem téma, és remélem nem is lesz az, mert ha leírom a véleményemet, jön az AVH vagy a bérgyilkos és lelőnek. Ezt inkább ne feszegessük, hozzáteszem, a háztartásomban van több számítógép, de TV egy se!!!!! Ezzel védem a 3,5 éves csemetémet azoktól az elfajzott szörnyetegektől amit TV csatornáknak neveznek :-)
Könyvekről: Nekem az első könyvem antikvári megszerzésű Mitsui Sen: A japánkert titkai. Az általad említett könyveket (suiko) nem láttam, nem ismerem, nem tudom megítélni. Már erősen gondolkodok rajt, hogy gründolni kéne egy csapatot (ami tartalmaz a szakértőket és szkeptikusokat egyaránt), ami összehoz egy jó honlapot a japánkert építésről, ahol a mit-mikor-hogyan-miből-minek egyaránt fontos és kimondottan gyakorlati tanácsokkal látja el az építeni szándékozókat, anélkül, hogy iskolát kelljen nyitni hozzá. Röviden kitér arra, hogy mit hogyan csinálnak japánban, ezt hogyan érdemes Mo-n adoptálni, milyen különbségeket ésszerű tenni a magyar klimatikus viszonyokhoz igazodva, valamin tippeket lehet kapni "a hogyan oldjuk meg a dolgot szűkös anyagi keretekből" témakörben is. Mitől lesz egy kert igazi japánkert és mitől lesz elegendően japános ahhoz, hogy jól érezd magad benne.
Egyelőre az ötlet megvan, itten olvashattátok, de egyedül vagyok. Mit szóltok a dologhoz? Ki csatlakozik?