Mijo Creative Commons License 2006.04.15 0 0 topiknyitó

 

Egy embertelen, elvadult világban kiállás, állhatatosság, kurázsi kell ahhoz, hogy az ember más legyen, hogy másként legyen más, mint amit manapság szokott jelenteni ez a köznyelv szerint forgó fogalom.

 

Ilyen emberekre, ilyen helyzetekre szeretnék rámutatni, amikor nagy ritkán szembesülünk velük.

 

Ennek a témakörnek a megnyitását belőlem egy dal váltotta ki, mely dal felidézte bennem annak az énekesnőnek, Jugoszlávia egyk legnépszerőbb alőadóművésze, Miroslav Ilic előénekesének szavait New Yorkban, amikor én naiv figyelmetlenséggel egy koszovói dalt kértem gesztus értékű felajánlására abban a szerb klubban, ahol ez általános megrökönyödést váltott volna ki, ha nem fogalmaz ekként: a zene nem ismer határokat!

 

Ma ez történt, ma egy csodálatos egyéniség a csodálatos hangjával számtalan szunnyadó lelket kellett, hogy felrázzon ebben az alvadult, elgagyisodottan embertelen világban, és ez a fiatal lány, egy énekesnő, ki a szomszédból, a Vajdaságból, a velünk közös területen fekvő Bácskából érkezett, a neve: Rúzsa Magdolna.

 

Ez a lány ma este a Megasztár című tehetségkutató verseny során egy olyan szerb nyelven előadott gyönyörű nótával állt elő, ami azt követő mondandójával talán feledtetni tudja azokat a villongásokat, melyek méltatlanok jó szomszédok között, melyeket "természetesen" nem az egymás mellett élő emberek, hanem főként a "szenzációkból" élő médiák szoktak generálni.

 

Igen, ma Rúzsa Magdi volt a béke nagykövete, az ő emberi kiállása volt az, ami lágyítani volt hivatott rideggé vált világunkat egy szerb népdal előadásával, egy nagy nézőszámot vonzó magyar közönség előtt.

Amin még egy bugyután tájékozatlan Soma néven ismert zsűritag Kuszturicázása sem változtat.

 

Még fel sem ocsúdtam révületemből, amikor csengett a telefon, és egy jó barátom fátyolos hangja pendítette meg ugyanezeket az empátikus érzéseket, ami még inkább növelte bennem azt a tiszteletet övező érzést, ami ezzel a lánnyal kapcsolatban alakult ki pár perc alatt bennem.

Ez a lány hatalmas önfegyelemről tett tanúbizonyságot, amikor képes volt higgadt méltósággal végighallgatni a zsüritagok egyöntetűn elismerő szavait.

 

Sok Rúzsa Magdira lenne ennek a világnak szüksége!

 

Muity Mijo

Baja