eolomea Creative Commons License 2006.04.15 0 0 310
Mi TUDJUK, hogy Gagarin is korberepulte eslokent a Foldet, es Armstrong is rataposott elso emberkent a Holdra :-) Errol a korszakrol egyebkent a BBC most keszitett egy - allitolag - kituno 4-reszes TV sorozatot 'Space Race' cimmel. Ez targyilagosan tarja fel a ket nagyhatalom versengeset, nagyon sokszor a kulisszak moge kukkantva. (Az oroszok is kozremukodtek a filmben; erdekessegkeppen, a szereplok/stab-tagok egy resze roman....) A film valosaghunek tunik - es persze Gagarin az elso ember az urben. (Egy-ket het mulva meglesz a DVD, es akkor tobbet tudok majd a filmrol.) Egyebkent erdekes tema, hogy ki is nyerte meg igazabol az urverenyt, es egyaltalan ennek vajon vege van-e...

Szomoru, hogy az emberek elveszitik az erdeklodesuket az urkutatas irant [is]. Sajnos, ha menezzuk azt a rengeteg szerencsetlen folyamatokat a vilagban, ebben semmi meglepo nincsen... (Ezt mint "csillagaszati/urkutatasi ismeretterjeszto" is szemelyesen elszenvedem. Mindenesetre szep volt a Hazigazdanktol a megemlekezes :-)

Mas: Remelem, hogy a vegre-valahara tenyleg elkeszulo "Randezvous with Rama" ismet egy jol sikerult Clarke adaptacio lesz - es egy ritka kivetel a mostani idetlen filmekben. (Apropo, eszrevettetek a '2010' nezesekor, hogy a Feher Haz elotti padon a galambokat eteto oregur maga az iro volt?)
Előzmény: kvadrát (308)