mibi Creative Commons License 2006.04.15 0 0 124
Nem unod? A topic eleje ota ismetelgeted magad! Na figyelj puca:

1. Az elso forduloban az eldontetlen helyek (nagy) tobbsegeben a kormanykoalicio jeloltjeire tobb szavazatot adtak le, mint a Fideszere, es sok helyen tobbet mint az osszes tobbi partra egyutt (azaz a Fideszre, MDF-re, MIEP-re, Munkaspartra stb. egyutt)

2. Ha az 1. forduloban szavazok elmennek a 2. forduloban is, megtartjak a jeloltpreferenciajukat, valamint a visszaleptetesek utan az SzDSz vezerkaranak kerese szerint szavaz az SzDSz jeloltet valasztok 70 %-a, akkor nagyaranyu koalicios gyozelem varhato. A forditott visszaleptetesnel az MSzP szavazok kb. 80 %-anak kell kovetni az MSzP kereset.

3. A Fidesz csak akkor tudna forditani, ha az eddig nem szavazokat a sajat oldalan tudna aktivizalni. Ez tobb okbol is valoszinutlen:
a) aki otthon maradt az elso korben, az nem feltetlenul megy el a masodikban, mert minek strapalja magat egy lefutott merkozes miatt.
b) abszolut nem lehet tudni az otthon maradok partpreferenciait, de feltetelezheto, hogy kb olyan a megoszlas, mint a szavazoke. Azaz, ha elmennenek, akkor is a mostani szavazati aranyok jonnenek ki.
c) azzal, hogy a Fidesz aktivizalja sajat szavazobazisat, a masik oldalet is aktivizalja, mert aki nem rajuk szavazott szinten elmegy, nehogy megforduljon az eredmeny.
d) a masik oldal is kampanyol, azaz a sajatbazisat aktivizalja
e) a Fidesz nem tud mivel aktivizalni. Jelen helyzet szerint a szavazobazisuk nem tudja, hogy egy esetleges gyozelem eseten is ki lesz a ME. Persze azzal lehetne mozgositani, hogy ha nem mennek el szavazni a hivek, akkor Orban politikai karrierjenek annyi, de nincs mar Orbannak akkora nimbusza, hogy ez valodi mozgositoero lehetne.
e) egyszeru pszichologia, hogy az emberek szeretik a gyozteseket, ezert inkabb rajuk szavaznak.
Előzmény: torvill (95)