pint Creative Commons License 2006.04.13 0 0 1268
"Márpedig úgy néz ki, hogy ez is egy isten, nem is akármilyen."

nekem nem néz úgy ki

"a fizika állít dolgokat: van kvark, van elektron, van gravitáció."

ezeket úgy hívják: hipotézis. modell. amikor a fizikus azt mondja: van kvark, azt ő úgy érti, hogy pl a standard modell szerint van kvark. ezt nem fogja a kedvedért mindig odatenni, mert a fizikát nem neked írják, hanem olyanoknak, akik konstruktívan használják.

"Mielőtt még bármit leírna matematikailag."

ez helyes meglátás. a matematikai leírást csak azután lehet megadni, ha a tapasztalathoz egy fizikai hipotézis lett illesztve.

"Állít, majd ezeket a közvélemény elé úgy tálalja, mintha a kis gömböcskéi, amiket a tévében mutogat tényleges létező dolgok lennének."

ha így tálalja, akkor az leegyszerüsítés. a legtöbb embernek elegendő, akinek nem, az olvasson részletesebb, alaposabb műveket. neked is azt kéne, nem pedig itt hőzöngeni.

"Majd ha valaki ezeket megkérdőjelezi, vagy mást használ, azt idiótának tartja."

aki a tudomány eredményeit megkérdőjelezi, az klinikai skizofrén. aki a tudomány igazságának módját, elvét vitatja, az nem idióta, hanem a filozófia szemszögéből közelít. ezt számos tudós is szokta csinálni.

"Tehát elő lehet állítani egy gömbön azt, hogy a falevél ugyanúgy "tapadjon" minden oldalról hozzá, mint mondjuk a víz?"

persze. sőt, csak azt lehet, mivel a gömb vonzza a minifalevelet. csak éppen míg itt a nagy világban mondjuk pár másodperc alatt leesik egy kavics a kezedből a felszínre, a kisvilágban ez lényegesen tovább tartana. miért gondolod, hogy a fizika nem működik kis méretben?

"A tudomány előbb állít dolgokat, hogy szerinte mi létezik."

még egyszer, próbálok lassan írni: tudományos értelemben a létezik szó egészen mást jelent, mint neked. a létezés csak egy modellen belül értelmezett.

"Semmi baj nincs azzal, ha valaki angol nyelven írja le a dolgokat. A probléma akkor kezdődik, ha más nyelveket megkérdőjelez."

a tudomány olyannyira nem kérdőjelez meg semmit sem, hogy maga is több nyelvet használ a jelenségek leírására. egyidőben létezik newtoni mechanika, relativitáselmélet (abból is mindjárt kettő), standard modell, húrelmélet, etc.

"Nem tudjátok megmondani, hogy mi az anyag, miközben állítjátok, hogy van."

eddigre már meg kellett értsed, ezért csak a teljesség kedvéért: az anyag léte az adott modellben értelmezett. általános értelemben semmit sem lehet mondani az anyagról, a létezéséről sem.

"Ez az igazság."

ki szerint?

"Ez nagy különbség ahhoz képest, amit írtál."

tényleg az. nem is igaz. amit én írtam, az igaz volt.
Előzmény: Imagistro (1266)