gyurika31 Creative Commons License 2006.04.13 0 0 1245
"... aki először alkotja meg a televíziót, az elkészítéséhez hinnie kell a részecskék valóságos létezésében,..."

Nem. Alapvető szemléletbeli különbségeink vannak. Nem kell hinnie a részecskék létezésében. Maximum a modell műköződépességében kell hinnie.

mondok egy példát: ráállsz a mérlegre, az mondjuk 70 kilót mutat. Majd ráteszel egy krumpliszsákot, akkor 30 kilót mutat a mérleg. Mennyit mutat a mérleg, ha úgy állsz rá, hogy fogod a kezedben a krumpliszsákot? Rögtön rávágod, hogy 100 kilót. Amikor ráálsz a mérlegre a krumplival, akkor látod, hogy tényleg 100 kg-ot mutat. De honnan tudtad előre? Honnan tudtad, hogy 100-at fog mutatni. Hát onnan, hogy összeadtad a 70-et és a 30-at és az 100. Na jó... De honnan tudod, hogy össze KELL adni? Miért nem vonod ki a 70-ból a 30-at? Azért mert az összeadós modell megfelel a mérésnek, a kivonós meg nem (ezt a megelőző mérések tapasztalatai támasztják alá). Igen de hol marad a hit? Te "hiszel" az összeadásban? Nem "hiszel" benne. Tudod, hogy ha ezt csinálod, akkor jó eredményt kapsz.

A modellben az elektron egy matematikai fogalom. Olyan, mint az összeadás, csak egy kicsit bonyolultabb. Sőt! Más modellekben más dolgot jelent az elektron. A lényeg, hogy nem kell hinni benne. Nem olyan dolog, hogy értelmes lenne megkérdezni, hogy valójában létezik-e. A "létezik-e" csak mérések során megtapaszalható jelenségekre értelmes kérdés. (pl. létezik-e az, hogy ha egy 70 kg-osnak mért testet és egy 30 kg-osnak mért testet egyszerre rakunk rá a mérlegre, akkor az 100 kg-ot mutat? Igen ez a jelenség létezik.)

"...nem kell idiótának nézni azt, aki éterben hisz, vagy feltalál/kitalál eddig nem létezett modellrészeket, közeget."

Aki egy rég letűnt modellt fejlesztget, az az esetek többségében idióta. De igazából nem is a modellt fejleszti, csak a modell szakkifejezéseivel bűvészkedik a szavak szintjén. Aki tényleg fejleszt egy régi modelt, az lehet, hogy nem idióta. Vagy sok a szabadideje és ez a hobbija, esetleg a természet egy teljesen más jelenségkörére alkalmazza az eredetileg másra kitalált matematikai struktúrát.
Előzmény: Imagistro (1233)