gyurika31 Creative Commons License 2006.04.13 0 0 1235
Szrintem a "tudományt" kellene kárhoztatni a környezetszennyezésért + a háborúkért + mindenért ami rossz. A tudomány nem öl embert. Az emberek ölnek embereket. Az emberek szennyezik a környezetet, nem a tudomány. Az EMBER az, aki agresszív, a tudomány csak eszköz a kezében. Közhely, de igaz: a tudományt lehet jóra és rosszra is használni.

Valójában a környezetszennyza megezést a tudomány tartja kordában. Ha nem lenne tudomány, belefulladnánk a mocsokba. Valójában az agresszió annál kevesebb, minél fejlettebb a technikai civilizáció. Csak éppen az emberek benyomásait nem a statisztikák, hanem a TV hatázozza meg. Ezért érzik az emberek úgy, hogy mindenhol csak pusztulás van. Valójában az emberiség legbékésebb korszakát éljük (ez mondjuk lehet, hogy túlzás).

"... és kitermeli a csodáit, amiket még maguk a tudósok sem értenek..."

Igen a tudományt erejét a csodái demonstrálják. A tudósok pedig igenis értik, hogyan működnek ezek a csodák. Csak nem a maguk totális abszolútságában, ahogy te elvárod. A totális abszolút igazság ( ha egyáltalán van ilyen), az elvileg sem megismerhető, azt csak az Isten ismeri.

A vallásról: A tudósok nem nézik le a vallásokat. A lélek, vagy Isten létezése... Nos ezek olyan kérdések, amik elvileg sem válaszolhatók meg a tudomány módszerei által. A vallások keresik ezekre a kérdéskre a választ.
A probléma ott van, ha valami vallásos ideológiai alapon próbálnak meg bizonyos természeti jelenségeket megmagyarázni az emberek. Na az már nem tudomány, és nem is vallás. Az áltudomány. Ilyen pl. a kreacionizmus.

Szerintem, ha ezeket a dolgokat külön tudjuk választani, akkor egyszer még egyet is érthetünk.
Előzmény: Imagistro (1229)