Gergo73 Creative Commons License 2006.04.13 0 0 1230

De valahogy kitalálta a villanyt, a televíziót, a számítógépet, és a többit. Nem a leírást kérdezem a dolgoknak, hanem a megalkotását.

A természet jelenségeit fel lehet használni anélkül, hogy azokat pontosan értenénk. Például rájöhetsz a tűzgyújtás tudományára és alkalmazhatod azt anélkül, hogy pontosabban értenéd az égés folyamatát. Vagy szerkeszthetsz gémeskutat anélkül, hogy az emelők törvényét megfogalmaznád. Vagy kitalálhatod az ingaórát anélkül, hogy a gravitációs törvényt vagy a harmonikus rezgőmozgást valaha is vizsgáltad volna. De hajót is gyárthatsz anélkül, hogy tudnál a felhajtóerőről és Archimédész törvényéről. A villamos jelenségeket egy kisgyerek is meg tudja tapasztalni: megdörzsöl egy vonalzót és feláll a haja tőle, vagy a sötétben szikrát lát, amikor a pulóverét leveszi stb. stb.

Persze a televízió és a számítógép megalkotásához már mélyebb ismeretekre van szükség. Ismét csak a könyvtárakat és az internetet tudom ajánlani, hogy ezek történetéről olvass. De a televízió vagy a számítógép megléte cseppet sem jelenti azt, hogy ezek működését bárki is tökéletesen értené.

 

Előzmény: Imagistro (1224)