poiuzf Creative Commons License 2006.04.12 0 0 12413
Akartam még a Norvégiás utamról mesélni csak eltérítődtem.
Svéd-norvég EU külső határ odafelé:
A legnagyobb forgalmú észak-déli határ (E6). Kinnt a tábla egyenesen zöld folyosó jobbra a piros. Én mentem a pirosnak és amikor bekanyarodtam vettem észre hogy a zöldnél nincs se sorompó se épület, nulla az ellenörzés (üres teherautóval is arra kell menni). Ha akarják be tudják őket terelni egy kontrolos helyre (ahogy hallottam nem nagyon akarják). Piros folyosónál volt kb 30 halszálka meg 2 spedició. Gondoltam egy órát elleszek itt, de NEM (itthon Esztergomban 3 óra alatt csináltak egy ex papírt a sárga szélű egy oldalast csak a határig jó). Bementem odadtam a papirokat (sorszámhúzás 4 ablaknál dolgoztak 2 perc várakozás) elmentem az autómatához az ingyan kávéért mire visszaértem kész voltak a papirok. Úgy döntött az ügyintéző jó lesz ez a vámpapir nekik is ezért aztán fölírt rá valamit meg adott egy nyomtatott A4-es oldalt. Át a vámosokhoz ugyanúgy 4 ablak (2 svéd 2 norvég mindegyiknél ember!), sorszámhúzás, 3mp várakozás. Ablakhoz oda (svéd) papírt megnéz pecsétel (8mp) visszaad. Kérdeztem hogy menjek-e a norvéghoz is, udvariasan válaszol nem ezzel kész vagyok mehetek amerre akarok. Kérdeztem és a vámkezelést ki fogja csinálni, válasz továbbra is udvariasan: azzal én ne foglalkozzak majd ő átadja a norvég vámhivatalnak az okmányokat. Nem akartam elhinni, azthittem valamit félreértettem. De minden okés volt tehát jól csináltam.
Hazafelé kisebb határ estefelé esőben üresen úgy jöttem át rajta hogy alig vettem észre (egy 60-as tábla amit nem tartott be senki és kicsi piros meg zöld körök 3 teherautónak parkoló). Késöbb hallotam hogy vannak olyan határok ahol nincs is állandó vámszolgálat, ha átmentél és nincs éppen kontroll akkor nem is biztos hogy egyből feltünik (más táblák meg felfestések).
Itt meg milyen hirig folyik mondjuk a magyar-horvát határon, nem is beszélve magyar-románról, még személyautóval is tortúra átjutni.