Az Ytong nem töri a csempét. Maximum csak akkor ha földrengés van vagy a talaj megindul akkor pedig már kár vitatkozni, hogy a porotherm vagy az Ytongon van több repedés a fürdőszobában:)
Az Ytong alapját érdemes jól elkészíteni kényesebb a talajmozgásokra mint ha porotherm-t raknának. Azonban mindkettön láttszik a szakszerütlen kivitelezés.:) Csak könyebb eltakarni a téglán. Téglát vakolják vagy gipszkatonozzák általában, az Ytongnál legtöbbször csak 3 rétegben glettelik és mégis tükörsima fala van.Könnyebb elképzelni, hogy takart falon nem annyira látszik a repedés... azonban ennek az építkezésnél ára van munkadíjban és anyagban...
A porotherm téglánál legtöbbször a mesterek rosszul rakják a téglát és átlehet láttni a falon és a vakolat majd eltakarja efektus érvényesül. Nem a Wienerberger által forgalmazott falazóhabarcsot használják így hőtechnikailag sem kapnak olyan házat mint a prospektukban néznek az építők.
Az Ytongnál is elszoktak követni pár hibát, inkább csemperagasztót használnak a általában a kivítelezők, mert olcsóbb mint az Ytong hőszigetelő habarcs.
Azonban mindkét rendszernek megvannak a maguk elönyei és hátrányai. Egy házépítés nem csak a téglaárából áll. Összköltség tekintetében általában az Ytongból épített házak 5-10 % olcsóbbak. Azonban belvizes vagy árterületen nem jó megoldás az Ytong. Kevésbé türi az áztatást mint a tégla...
Ytong esetében: 37,5 külső falat már nem kell szigetelin dryvitolni. Ez sokkal jelentösebb megtakarítás a többi rendszerrel szemben. A porotherm 44 fal dryvitolás nélkül még mindig rosszabb mint a Ytong 37,5 fal hőtechnikailag. Persze ez nem azt jelenti, hogy ne lehetne benne lakani vagy, hogy rossz. Inkább csak azt, hogy egy picit több lesz a fűtési számla egy pár ezressel ha évenkénti bontásban nézzük a fűtés számlát.
Szerintem mindkét rendszer jó én személy szerint az Ytongot választottam és nem bántam meg... mindenkinek szíve joga melyiket választja azonban jó kivitelező és jó terv nélkül bármelyik rendszer elég problémás...és crack:)