ÉN! Creative Commons License 2006.04.05 0 0 129
Az emberiség legnagyobb forradalma, ami jelentőségében még az iparin is túltesz, tehát a neolitikus forradalom, ahogy Gordon Childe elnevezte szerte a világon forró égövben játszódott le és kevés kívétellel az első civilizációk is itt alakultak ki! Akár Dél, vagy Közép-Amerikát nézzük, akár a Termékeny félhold térségét és környezetét.

Az Óvilágban a Zagrosz-hegység területén indult meg a folyamat és innen terjedt el Mezopotámia, Levante, Kisázsia és Közép-Ázsia irányába, ahol a sivatagi, félsivatagi tájon (Levante és Kisázsia kívétel) a folyóvölgyekben öntözéses gazdálkodás alakult ki. És nem mellesleg jelentős civilizációk! Tehát a forró övből a mérsékelt öv meleg vidékei (mediterrán és szélsőségesen kontinentális) irányába

Az Újvilágban, Mexikóban szintén a forró övbe tartozó vidékeken Puebla környékén a Tehuacán völgyében, vagy északabbra Tamaulipas és a Sierra Madre hasonló vidékein kezdődött meg a növények háziasítása, míg Dél-Amerikában a tengerparti népesség ún. Huaca-Prieta kultúrája kezdett hozzá a növények háziasításához (tök, bab) a folyók torkolatának vidékén települve, ezekre az alapokra épít a kukorica északról történő megérkezése után a Guanape kultúra, amely ezen folyók völgyekben immár öntözéses földművelést folytat. Melyre alapozva itt is megjelennek az első nagy civilizációk.

Amint látható a neolitikus forradalom nagyjából hasonló vidékekről indult ki. Ezek a vidékek meg a forró égöv alatt találhatók!

Tehát a mérsékelt égövi tájakon a kultúra a száraz forró égövi tájakról, mint import érkezik csak! A kevés kívétel közt szerepel Kína. Ám a kínai kultúra alapjait, a neolitikus forradalom eredményeit ők is a forró égövből importálták.

Európa és a mediterránum civilizálódása évezredekkel a forró égövi civilizációk után kezdődik csak meg és komoly eredményeket csak az elmúlt évezredekben tudott felmutatni a (száraz) forró égövhöz képest!
Előzmény: Törölt nick (110)