lyesmith Creative Commons License 2006.04.04 0 0 439
Nem tudom datálta e a levelét, de a kitörés mindenképpen az 1. században volt ezt nem csak írásos források erősítik meg (ezekről nem tudok sokat, nem ez a szakmám), hanem régészeti emlékek a 20m vastag hamuréteg alól nem egy középkori várost, hanem egy rómait ástak ki elszenesedett emberi és állati maradványokkal falfirkákkal római pénzekkel és ékszerekkel. Herculeanumban most tárják fel a Papírusz villát amelyben több ezer elszenesedett római kori tekercset találtak. Mindezek bizonyítják hogy a vulkán Kr u 79 ben tört ki.
A vulkán kitörésének az idejét nemcsak régészeti leletanyag hanem vulkanológiai, rétegtani, c14-es, dendro-kronológiai etc vizsgálatok is bizonyítják azonkívül a középkorban tudtommal senki nem jegyzett le ekkora vulkánkitörést vagy a látható következményét egész Európában.
Szóval a kitörés Kru79-ben volt és Pliniusz látta különben nem tudta volna megírni a levelét ilyen pontossággal.

De ha tudsz arról hogy a középkorban a Vezúvnak volt még egy akkora kitörése, amely 20m vastag törmelékrétegetvolt képes produkálni légyszíves közöld, hogy mikor mert ez lenne az elmúlt 100 év legnagyobb vulkanológiai felfedezése.

Namármost a Vezúv 79 es kitörése az egyik legtöbbet vizsgált kitörés a történelemben , amennyiben kétségeitek vannak bőséges adatot találtok a neten.
lehet kezdeni a