Találtam még valamit, talán érdekes lehet.
A könyv, amiből idézek: Gawin Maxwell: Csillogó vízgyűrűrűk
Gondolat kiadó 1970
Idézet a 84 oldalról
Mióta itt élek, még egyetlen különleges tengeri szörnyetegsem került utamba, bár 1959 nyarán egy nehezen megmgyarázható valami bukkant fel a közelben.Tex Geddes látta, valamint egy angol vendég, akit csónakján halászni vitt ki.
Szeptember 13-án, vasárnap ezt a látogatót makrélafogásra vitte aSoay-sziget déli csücsként túl. Forró, teljesen csöndes nap volt, mikor a tenger felületén lévő minden egyes tárgy már több mérföldről jól látható. Délután négy óra körül Gavin (az angol vendég) nagy fekete pontra hívta fel Tex figyelmét, ami körülbelülegy mérföldnyire tűnt fel Loch Slapin irányában. A makrélák a csónak körülalaposan felkavarták a vizet, úgyhogy Tex eleinte nem vett tudomást a dologról, és az ellenkező irányba nézve horgászott tovább. Az a valami azonban állandóan közeledett, míg végre mindketten abbahagyták a halászást és figyelni kezdték. Amikor körülbelül kétszáz yardnyira volt, Tex öt kardszárnyú delfinből álló csapatot vett észre, nem messze tőlük. Tex másnap ez tírta nekem: Nem voltam biztos benne, mi az, ami lassan közeledik felénk - semmiképpen nem látszott kardszárnyú delfinnek, de ennek ellenére sem voltam elbűvölve.
Amint a közelébe ért, Tex először tengeri teknősnek gondolta, de amikor egy vonalba került a csónakkal, megváltoztatta a véleményét. Az állat feje körülbelül két és fél lábnyira emelkedett ki a vízből, két hatalmas, kerek, almához hasonló szem volt rajta, és amit Gavin tengeri teknős fejének hitt, időközben szamárfej méretűre nőtt. Tátongó sebre emlékeztető száj, erőteljes ajkak, melyek a fej kerületének körülbelül felét foglalták el. A száj ütemesen nyílt és csukódott, megmutatva vörös belsejét és olyasféle ziháló hangot bocsátott ki, ami Texet melhártyagyulladásos tehénre emlékeztette. Orlyukat, fület nem látott. Körülbelül két lábnyira a fej mögöt és magasabban nála, előtünt a nyolc lábnyi vagy annál is hosszabb hát. Meredeken emelkedett a fokozatosan kisebbedő hátsó rész felé, sötétbarnán, de nem olyan sötéten, mint a fej, Ez a hát nem volt egyenletesen sík, hanem úgy állt ki a vízből, mint a Cuillin hegység. Benyomása - mint mondja - az volt, hogy az álalt körülbelül öt tonna súlyú.
Amikor legjobban megközelítette őket, Tex csónakátótl nem több mint15-20 yardnyira volt. Körülbelül öt tengeri mérföld sebességgel elúszott mellette, majd dél-délnyugati irényba tartott.
Bocs, ha hosszú voltam, de talán a tartalom kárpótolérte.