satya Creative Commons License 2006.03.27 0 0 1390
Nemzetközi konferencia a családról Dobogókőn
március 22. 11:47

Március 22-én délután két órakor kezdődik a Manrézában a „Gazdaság – Családbarát társadalom – Családbarát egyház” című nemzetközi konferencia. A tanácskozást a Magyar Katolikus Családegyesület (MAKACS) szervezi, több más szervezettel együttműködve.

A másfél napos, hazai és külföldi szakembereket felvonultató konferencia arra keresi a választ, hogy hogyan lehet családbaráttá tenni az üzleti és gazdasági életet, az oktatást, a médiát és a közvéleményt.

A konferencia tematikája rendhagyónak mondható a MAKACS eddigi tanácskozásai között. Miért kaptak most nagyobb súlyt a spirituális témák mellett a gazdaság és a közélet kérdései? Szerkesztőségünk erről kérdezte Radnai Jenőt, a konferencia szervezőjét, aki elmondta:

„Ha a családot kizárólag a spirituális oldaltól nézzük, akkor nem tudunk a családok helyzetén, a családnak a társadalomban betöltött szerepén változtatni. Az egyesületnek egyik célja az, hogy családpolitikai kérdésekben partnere legyen a politikusoknak és a szakembereknek. Nyilvánítson véleményt fontos kérdésekben, folytasson párbeszédet a szakemberekkel és a politikusokkal. Keressük közösen az utat egy családbarát társadalom felé.

Erre eddig is törekedtünk, és úgy tapasztaltuk, hogy erre igény is van a családpolitikával foglalkozók körében. A világban és az EU-ban zajló folyamatok is arra figyelmeztetnek bennünket, hogy közösen kell keresnünk az utat egy családbarát társadalom felé.

A MAKACS tagja az Európai Katolikus Családok Szövetségének is. Ez a szervezet már több mint tíz éve létezik, és több európai ország katolikus családszervezetét fogja össze. Az Európai Parlament mellett nem kormányzati szervként működik, tanácsadói minőségben ott van a különböző szakbizottságokban, ahol a katolikus egyház által vallott családfelfogást képviseli, úgy is fogalmazhatnánk, hogy ezért ezért lobbizik.

Az Európai Katolikus Családok Szövetsége eredményeket is fel tud mutatni, ilyen volt legutóbb a béranyaság kérdése. Ezt a kérdést, pontosabban ennek szabályozását napirendre tűzték, az Európai Parlamentben. Az egyesület többekkel összefogva azért harcolt, hogy ez a téma fel se kerüljön a napirendre, mert erről az a katolikus egyház véleménye, hogy ez nem elfogadható és semmiképpen nem egyeztethető össze az egyház családról vallott felfogásával. Sikerült is levetetni a napirendről.

Konferenciánkon európai országok katolikus családegyesületeinek képviselői szólalnak fel, bemutatva az egyes országok, szakterületek – például a vállalatok, üzleti vagy kereskedelmi szféra – családpolitikáját vagy családdal kapcsolatos nézeteit. Az előadók közül nem hiányoznak természetesen a magyar szakemberek sem, megemlítem közülük Fodor Istvánt, az Ericsson-Magyarország cég elnökét, Lakner Zoltán szociológust (Pázmány Péter Katolikus Egyetem). Előadást tart Harrach Péter, az országgyűlés alelnöke, az előző kormány minisztere is.

Végül – de egyáltalán nem utolsósorban – hangot kap a konferencián a család és az egyház, pontosabban a családbarát egyház témája is. Bíró László püspök nyitja meg a konferenciát, és előadást is tart majd A családbarát egyház víziója címmel. Az egyház – beleértve most a protestáns egyházakat is – feladata, hogy olyan papokat, lelkipásztorokat képezzen, akik a családok lelki, életvezetési kérdéseire választ tudnak adni, segíteni tudnak nekik gondjaik megoldásában. E témáról kerekasztal-beszélgetés is lesz a konferencián, katolikus, református és evangélikus résztvevőkkel. A beszélgetést Blanckenstein Miklós, az esztergomi szeminárium rektora vezeti.”

Magyar Kurír