webmaestro Creative Commons License 2006.03.25 0 0 6485
"2. A profi vezetéknélküli vagyonvédelmi eszközök már nem 433 MHz-en működnek."

Gyakorlatilag minden ilyesmi 433 MHz-en működik, csupán néhány gyártó használ más ferekvenciát (is).

" ( 1991 től foglalkozom elektronikus vagyonvédelemmel a főállású munkahelyemen, láttam és csináltam már néhány ezer rendszert )"

Lehet, hogy az általad említett néhány ezer rendszer mind azonos (vagy legalábbis igen kis számú) gyártó terméke, éppen azon kevesek közül, akik más frekit használnak. Számtalan olyan vagyonvédelmi árlista létezik (az Interneten is), ahol kizárólag 433MHz-en működő, különböző gyártók különböző rádiós termékei találhatók, ellenkező példára viszont nem emlékszem.

"Ezek a SRD alkalmazások nagy része nagyon primitív vevőt használ, sok még megmaradt a szupreg vevőnél. Gondolom nem kell mondanom neked, hogy a szelektivitásuk=0."

Utánanéztem konkrétan ennek a (leszerelt) ketyerének: szuperheterodin vevő, impulzus amplitúdó moduláció, az érzékenség jobb, mint 2 mikrovolt. Adók: 5 milliwatt.

"a 434 MHz es átjátszónk környékén , (ha megy az átjátszó) kb 80-100 méteren belül minden ilyen alkalmazás használhatatlan, az autóriasztókat nem lehet ki-be kapcsolni, a garázsajtók nem nyílnak,stb."

Egyszer egy áruház parkolójában volt ilyen jelenség: az autók riasztóját nem lehetett be-ki kapcsolni, szólt az összes sziréna. Tíz perc múlva a jelenség megszűnt.

"a dobogókői UHF átjátszót néha egy ilyen alkalmazás akasztja ki órákra..."

Szerintem meg kellene keresni a forrását. Nem azért van a frekvencia, hogy akárki birtokba vegye órákra, küldje át az adatát egy tized másodperc alatt és álljon le.

"azon nem gondolkodtál esetleg, hogy egy LPD rádiós kollégád szórakozik?"

Gondoltam rá, de egy LPD rádió 10 milliwattjával ezen a frekin szerintem nem tudna városi környezetben a háztömb túlsó végén is térerőt produkálni. Ez kb 100-300 miliwatt szerintem.

Időközben találtam a gépemen egy frekilistát: ebben az van írva, hogy "433.800 - 434.250 MHz - Digitalcommunications" Azt mondjuk nem tudom, hogy ez mit takar, mit tesz lehetővé, kizárja-e itt az amatőrtevékenységet és érvényes-e egyáltalán ma magyarországon.
Előzmény: Törölt nick (6484)