Nézzük mégegyszer, hátha érthetőbbre sikerül miért dönti meg a rel -t a GPS,
Vegyünk három órát
1. ez legyen a normál földi UTC óra, 1 sec alatt 1 sec -et mutasson.
2. és 3. egyforma legyen, mindkettő legyen megerőszakolva, egyformán késsen napi 38 microsec -et, 1000 nap alatt 38 millisec -et.
A 2. órát reptessük meg 20 200 km magasan, ő legyen a repülő GPS óra. Most akármeddig figyeljük a földfelszínről nézve mindig egyformának látjuk a 2. óra járását az 1. UTC óra járásával.
Ha a repülő 2. óra sietés-eltérése a 3. órához hasonlítva valóságos lenne, akkor a következő körben erre az új ütemre fog hatni a relativisztikus hatás, ha egyszer ez az új valóságos ütem. Az új ütemre tovább hat a relativisztikus hatás és ismét gyorsul az ütem ami szintén valóságos lesz, és így tovább, az órának folyamatosan és megállíthatatlanul be kellene gyorsulnia.
Csak abban az esetben nem gyorsul folyamatosan a 2. óra ha az eltérés látszólagos.
És ezt látjuk. Nem gyorsul folyamatosan a 2. óra, csak egyszer beáll sietésre amint a műhold elfoglalja a pályáját. És ezért naponta ugyanannyival (38 mics) többet mutat a földfelszínről nézve.
Ha az eltérés látszólagos, akkor a valóságos ütem nem változik, s így a következő körben is az eredeti megerőszakolt ütemre hat a relativizmus, ezáltal nem kell az órának folyamatosan gyorsulnia.
Ezért ha mondjuk 1000 nap után lehozzuk a 2. GPS órát az a 3. óra mellé helyezve ugyanolyan gyorsan fog járni, és ugyanannyit is fog mutatni. (Az iker visszatér és nem lesz fiatalabb)
Az 1. UTC órához képest természetesen 38 millisec -et fog késni, hiszen így lett megerőszakolva.
(A Koromhoz képest egész jól nézek ki..)