Aewyn Creative Commons License 2006.03.22 0 0 189
Ez a nemzet függetlenségének elvételét jelentette,amivel szembefordulni függetlenségi küzdelem.(Fegyverek nélküli "szabadságharc".)
Március 15-én (illetve már néhány nappal előbb a pozsonyi országgyűlés követei által!) ezzel fordult szembe a magyar nemzet -illetve annak legfelsőbb intézménye.


Igen, erre gondoltam.

az országot egyidejűleg alkotmányos monarchiáva,köztársasággá kívánta alakítani.

Valóban érdekes kérdés, h mi lett volna, ha győz a szabadságharc illetve sikerül kompromisszumot kötni az uralkodóházzal. Az utóbbi eset -gondolom- tiszta sor, alkotmányos monarchia, viszont az előbbi eset az érdekesebb: ha lett volna erős ipari polgárság, akkor a köztársaság megállt volna a lábán, így azonban Kossuth nagy király lett volna ;)

Ez bizony polgári forradalom:a hatalom gyakorlási módjának döntő megváltoztatása.

Ez világos, de itt csupán az elnyomás utáni hatalmi vákuum töltődött volna fel, az erős polgárság hiánya miatt én azonban úgy vélem, ez meglehetősen zavaros, polgárháborús folyamat lett volna.

A bécsi megmozdulás polgári forradalom volt:nekik a nemzeti függetlenséget nem kellett kiharcolniuk.

Ebben is egyetértünk.

Nekem úgy tűnik, az akkor világszerte fellángoló forradalmak miatt ragadt a függetlenségi törekvéseinken a forradalom jelző.

Ahogy 1956 sem forradalom volt, csak az akkori inverz-megnevezést "ellenforradalom" muszáj volt ismét invertálni, s így lett forradalom. Nem mellesleg a párt szempontjából az ellenforradalom kifejezés teljesen helyénvaló volt, hiszen nekik azt kellett elhitetniük, h itt fordított osztályharc zajlott, a fejlett szocializmus helyett a visszamaradott kapitalizmus akarta átvenni a néptől a hatalmat.

Valójában azonban ez is felkelés, majd szabadságharc volt. Hogy itt újra monarchia lett volna, netán köztársaság, esetleg a szocialista köztársaság, az bár az események szempontjából lényeges volt (hiszen ez nem volt tiszta a résztvevők számára sem, mindenki mást akart), az elnevezés szempontjából viszont épp emiatt indifferens.

Van, ami viszont meglehetősen hasonlatossá teszi 48-hoz: ez pedig az erős polgárság hiánya, egyszerűen nem volt uralkodásra képes, gazdaságilag erős réteg; s így 56 nem is lehetett forradalom valójában. Ahogy 48 sem.

[mondom: nem állítom, csak kérdezem ;]
Előzmény: Törölt nick (183)