Reventlow Creative Commons License 2006.03.21 0 0 1597

Hát engem most elkezdett érdekelni a könyv. De lehet, hogy könyvtári lesz belőle, mert lassan nem férünk már a könyvektől.

Jut eszembe. Most olvastam egy - könyvtári - könyvet, hogyaszongya: A Tűz kapui. Az író Steven Pressfield. A sztori nagyjából az, hogy Xerxész emberei Thermopülinál találnak egy Spártából származó súlyosan sebesült katonát (nem spártai polgár) , akit kikérdeznek, és ő elmeséli, hogyan került oda, etc. etc. etc. Aztán elhagyintja a kanalat.

Megmondom őszintén, erénye a könyvnek, hogy szerintem jól bemutatja, miért volt irgalmatlanul hatékony a phalanx(falanx) harcászat(felvillantva a spártai kiképzésből néhány képet), és miért voltak a perzsák vereségre ítélve. Ezért szorgalmasan végig is olvastam.

De azért: az egyik harcos neve - magát nem kímélő harcmodora miatt: Suicid. Azt azért nem gondolnám, hogy ekkor a görögök beszéltek voltak latinul. Sőt később sem.

Másik: amikor pár ember "kommandós" támadást intéz Xerxész sátra ellen, menet közben az egyik parancsnok  - mivel leálltak kicsit pihenni a roham előtt - aszongya: mi ez itt, piknik?

Azért ez sem valószínű abban a korban. A piknik.

Előzmény: a_viking (1596)